Аполон – блестящият мъжки архетип (добрият син)

Ще започнем разглеждането на мъжките архетипи не с великия и всемогъщ върховен бог, а с най-известния му син, образец за мъжко присъствие векове наред – Аполон.

Ще започнем с малко митология. За гърците той е първият по важност бог след Зевс. Аполон е бог на слънцето, изкуствата и най-вече музиката; бог на изкуството на стрелбата с лък и на пророчествата. Той е лечител, но и носител на чума. Най-често забравяната му функция е, че правораздава и наказва. Той е описван като прекрасен млад мъж с гладко лице, съвършени черти и златна коса.

Аполон е бог, който наблюдава и действа от разстояние, а неговите девизи са “Познай себе си” и “Нищо прекалено”. Той е чист, дистанциран, сияен, недоближим.

Интимният му живот е направо за оплакване. Нимфата Дафне не го иска. Касандра се съгласява да му бъде любовница, а срещу това той й дава дарът на пророчица. Когато тя отказва да спази своята страна от “сделката” и му отказва, е жестоко наказана. Жената, която ражда сина му, богът на медицината Асклепий, е поразена от собствената му ръка, в изблик на ревност. Тя, разбира се, била абсолютно невинна…. Не само с жени не му провървява. Младежите, към които има тръпка – Хиацинт и Кипарис – също загубва по една или друга причина.

Аполоновият архетип у мъжете можем да разпознаем по няколко важни признака. Той се стреми към чисти и ясни дефиниции за нещата от живота. Това умение има потенциал да се превърне в изкуство – всичко да е ясно, лесно определимо, недвусмислено. В крайната си форма започва да вижда света като черно-бял. Обичайно аполоновецът се стреми към създаване на балансирани взаимоотношения и хармоничен живот. Той предпочита мисленето пред чувстването; наблюдаването пред участието; обективното пред субективното. Сякаш е програмиран, за да живее заради принципите (си).

Този тип е ориентиран към цели и постижения. Ще учи в престижни университети (или просто ще се стреми да е най-добър), а след това ще работи здраво, заради кариерата си. Ще го видите с лекота да катери корпоративната стълбица или да стане незаменим за шефа. Когато е човек на изкуството, ще го открием във виртуозното владеене на поне един инструмент, да печели конкурси и награди. Не на последно място по важност е стремежът му законът да възтържествува и то с цялата му суровост. В неговия храм в Делфи убийци са търсели опрощение и пречистване от извършеното.

Една от най-важните особености на този архетип е, че това е праобраз на перфектния син. Уважава баща си и без проблем признава неговото върховенство. По-интересно е, че се нагърбва с много от задачите и отговорностите на самия Зевс.

Можем да открием Аполон в добрия брат, отборния играч, лоялния партньор. Той е и перфектния шеф, който ще вдъхновява и подтиква напред, без да изглежда тиранин.

В конкуренция или състезание обаче, не очаквайте от него честна игра. Любимата му тактика е да ви остави сам да станете жертва на амбициите си. И когато паднете – няма да ви подаде спортсменски ръка, няма да ви изрита допълнително, а просто ще ви гледа докато ви изтича кръвта.

Това не е героичен архетип. Той не си пада по двубои и героични мачовски прояви. Той заема най-високо положение, защото му се полага – по право, по заслуги, по хубост или просто защото е най-добър…във всичко…Опасните и заредени с емоции ситуации не са по вкуса му. Ако трябва да се вади оръжие то той, перифразирайки един унгарски астролог…, няма да воюва, а ще води войната.

Аполоновият тип и реалните жени – това е сложно. Обича ги, но взаимоотношенията с тях винаги напомнят на сделка. Понякога се питам дали Меркурий не е измислил предбрачния договор по молба на Аполон. Самият Аполон дава много (божествени деца, свръхестествени способности), но и очаква де се спази и вашата страна от сделката. Обичайно Аполоновият тип е хубавец, по върховете на обществото, бизнеса и дори звезден артист и музикант. Той е свикнал да бъде обичан, просто защото знае че си е за обичане, че е “добра партия”, и е свикнал желанията му да се изпълняват. Ако си припомним мита обаче, ще стане ясно и защо често ги виждаме самотни по върховете на живота и не много щастливи в любовта.

Матрицата на душата, оформена от Аполон, не е така лесна, както изглежда. От чисто мъжка гледна точка не е лесно да си брилянтен, да го знаеш и все пак да се примириш са това да си винаги №2, просто защото за да си №1 са нужни още качества – често доста гаднички. Ако човек намери сили в себе си да доразвие и друг архетипен образ, ще може да получи житейско удовлетворение; да намери радости в други посоки и с други хора.

Мъжете днес са притиснати да живеят аполоновия архетип, като най-ефикасен, като образец за успял човек, но това е огромно напрежение. Всякакви класации от типа “най-добър…..” – музикант, лекар, актьор, служител от мултинационална компания, програмист, или каквото и да е …това е смазващото бреме на житейското състезание. Постоянно се доказва пред бащи, шефове, спонсори…Колата му трябва да е скъпа и да лети. Потенето във фитнеса не е за него, но пък поддържаната коса, брада и мъжката козметика са точно каквото му трябва.

Всичко това обаче си има цена.

Каква е тъмната страна на Аполон, защо и как страда той, а и как кара да страдат хората около него -за това ще пишем скоро.

Jul 1, 2019 | Posted by in За душата | Comments Off on Аполон – блестящият мъжки архетип (добрият син)

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.