Да уважим една богиня – единствената закрилница на законния брак

Съвсем близо е един от дните на една велика богиня. Всъщност на най-великата според елините и римляните – това е Хера/Юнона. Според това дали говорим за Хера или Юнона, възможни дати за празници са 22 юни, 1 или 7 юли, през есента и дори 1 март. Нейният образ и функции са много важни за нас днес и затова ние ще посветим няколко реда на великата съпруга на Зевс/Юпитер.

Описанието на Хера/Юнона в митологията предизвиква смесени чувства в днешните хора. За нея знаем, че е ревнива, отмъстителна и свадлива. Ревнива е съвсем основателно, защото нейният съпруг е зает с творческа дейност, която се състои в правене на наследници от всякакви възможни същества. Божествената му съпруга може само да отмъщава. Но не на него. Ние хората и особено жените са ставали често обект на нейните атаки.

 

Малко странно е, че с течение на вековете, точно богинята закрилница на законния съюз между мъжа и жената, е най-бързо забравена. За нея ни напомнят само думи, като герой (думата има гръцки корен, който е свързан с нейното име). Тя обаче е божество и архетипен образ с много голямо значение днес, когато живеем в свят, който позволява на хората да живеят така, както смятат за целесъобразно.

 

Хера/Юнона е закрилничка на съпружеския съюз; на законния брак и неговите ценности. Тя не е най-добрата майка, но със сигурност е перфектната съпруга. Много важно е да си припомним, че тя не встъпва в брака със Зевс/Юпитер главозамаяна от оказаната й чест. Напротив. Бъдещият й съпруг се опитва да я изнасили, но след като тя се оказва корава и мощна колкото него и не му позволява, той се вижда принуден да й поиска ръката. Това най-прекрасно създание се съгласява. Меденият месец траел 300години, но свършил, а с това и спокойният живот на богинята.  Тя със сигурност е жертва на това, което днес бихме определили като домашно насилие – пренебрегвана,унижавана, наказвана, отказано й е дори да напусне връзката.

 

Положителните страни на архетипа на Хера виждаме в жената, която изживява житейско удовлетворение от това да бъде съпруга, да има брак, да бъде единствената, признатата, законната. Тя самата е закрилница на този вид партньорство, както и на раждането.Ако си спомним за Моника от сериала “Приятели”, можем да видим една съвременна Хера в най-добрата й светлина.

 

Хубаво е да се замислим за този архетип днес, когато бракът става все по-често причина да се влезе в светски хроники и сватбата да се превърне в зрелище, докато в същото време самата институция губи почва за съществуване.

 

Когато се вгледаме в причините за съществуването на брака, ще разберем неговата важна роля за човешкото общество. Щом древните са открили колко е важно това, трябва поне да се запитаме защо. За начало нека просто да отбележим завръщането на този ценен архетипен образ на 22 юни.

 

С това започваме една серия от разкази за забравени и не толкова божества, които показват колко добре са познавали биологичните и културни особености на социалните роли древните ни предшественици.

Jun 21, 2019 | Posted by in За душата | Comments Off on Да уважим една богиня – единствената закрилница на законния брак

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.