Дванадесети дом на зодиака – страхове или възможности

Да посадиш дърво, под чиято сянка да седят други”

Астрологическият 12 дом се оказа една тема, която вълнува хора, много близки  и ценни за нас – в студио Шен.  Това е причина да започнем астрологическите си наблюдения именно от 12 дом, да покажем нашата гледна точка, да дадем реалистичен и дори оптимистичен поглед по тази страховита тема.

 

Има нещо катастрофично, което обхваща хората, които са заинтересувани от последния дом на зодиака. Може би има някаква аналогия по звучене и смисъл с “12-тия кобен час” например. Това би било както пресилено , така и черногледо.

 

Ще започнем запознаването с него чрез планетните му управители, с други думи планетите, чиято енергия оформя смисъла и отговорностите на този дом. До края на 18 век управител на тази част от зодиака е била планетата-божество Юпитер.    С риск да досадим на някого ,нека припомним съвсем на кратко някои от сферите на влияние на тази планета:обича да увеличава и разширява; има афинитет към религията и религиозните институции; но има отношение също към правото и правосъдието; обича да поема предизвикателства, като се отдава на пътешествия и високо образование.

 

Обичайно Юпитер се свързва с добри влияния върху събитията, наричан е “големият благодетел”, но защо това има общо с дом, който е наричан “нещастен”? Причината е съвсем очевидна. Нищо, в човешката вселена, не се дава срещу нищо. Когато благодетелят Юпитер дава, уголемява и увеличава – благоденствие, здраве и каквото и да е щастие – от получателя се очаква нещо. Очаква се отговорност, състрадание, загриженост. Ние съвсем не искаме да знаем за тази страна на юпитеровото влияние.

Забравяме съвсем удобно, че Юпитер/Зевс е освен щедър към хората, също и съдия, който не се колебае да извади оръжие, за да накаже. В 12 дом ние се сблъскваме точно с тази функция на Юпитер. Тук той е Върховното божество, дошло да си събере вересиите, представете си безмилостното лице на Дядо Коледа, когато трябва да зачеркне нечие име от списъка с подаръци…Всичко това ни плаши, кара ни да се чувстваме несигурни и най-често изобщо отказваме да мислим в тази посока.

 

От средата на 19в в 12 дом Юпитер вече не е сам.  По-голямата тежест вече се пада на брат му Нептун.

 

Благодарение на него степента на тревожност в този дом рязко се повишава.

Влиянието става от една страна все по-слабо материално, но от друга все по-разрушително  в ежедневието. Най-познати от нептунианските неща са свръх стимулиране на душата/психика, с цел да се постига променено състояние на съзнанието. За алкохола и наркотиците знаем, за сънищата също. Но рядко се замисляме, че това може да се постигне , когато напълно сме обсебени от книга, филм, компютърна игра, виртуална реалност, и….съвсем “неочаквано” от пари и  красота. Всеки е усещал познатото чувство на замайване и дори леко гадене след като сме гледали филм, който ни е  погълнал, книга, която сме прочели на едни дъх или сме прекарали часове играейки на компютъра. Някои хора изпадат в подобно състояние, когато гледат цифрите в банковата си сметка, или когато любимото същество се превърне в единствен източник на смисъл. За финал да напомним, че братът на Юпитер също е въоръжен, също раздава справедливост по свои закони и е страховит воин.

 

И така в 12 дом има позиция висшата мисловна планета Юпитер, а по-силно стои планетата на чувствата и несъзнаваните желания Нептун. Но изненадите не свършват до тук.  Основното значение на дома се преплита със знака Риби, чийто символ са двете риби, разположени хоризонтално. Това е един християнски символ, който ни прехвърля към страданието и състраданието, така характерни за този дом.

 

След като сме приблизително наясно кой се грижи за реда в 12 дом, можем да се насочим към значенията му.

 

Първото основно значение е най-често споменаваното – връзка са божественото. Видяхме, че тя произтича от естествените управители на дома в тяхната най-загадъчна роля. Чрез символът на Рибите обаче се добавят и християнски мотиви – идеята за Спасението и за Страшния съд. Трудно е да се опише как в ежедневието се срещаме с тези значения на дома, най-вече защото се страхуваме от резултата. Подобно на деца, ние предпочитаме да сътворим беля, а едва по-късно се сещаме за последствията и се надяваме на прошка.

 

Друго значение на дома е също много страховито. То, според книгите, е затваряне в институции, излежаване на присъди, болести. Всички ние оправдано се страхуваме, че отнемането на свободата ни е най-големият кошмар, който може да ни сполети.

 

Не е нужно да изживяваме 12 дом толкова крайно, но как да си представим неговото функциониране по достъпен начин?

 

 

Тук ви предлагам едно упражнение по активно въображение. Представете си, че целият ви живот протича в един супермаркет.  Всяка сутрин ви се дава определена сума пари (за едни повече, за друг  по-малко..) която трябва да оползотворите вътре. Към тази сума евентуално можете да прибавите и това, което е останало от предишния ден.

 

В този супермаркет има всякакви отдели, съответни на всички страни на живота. Един ще се спре в даден отдел и там ще харчи парите си, а друг –  на друго “житейско” място…. В края на деня трябва да се  мине през касите и да се заплати това, което сте взимали и използвали. Един ще има точно толкова, колкото е получил в началото на деня, на друг няма да му стигнат парите и ще моли касиерката за заем, а трети ще остане с ресто .. Зад касите има едно много интересно място. Там е пълно с кутии, като на всяка е изписано име – вашето и на всеки жив човек. Вие можете или да си приберете парите от рестото в джоба и да го ползвате на следващия ден, но… можете и да го пуснете в касичката си. Тази касичка е вълшебна, защото освен при супер специални обстоятелства за супер малко хора по света тя  не може да се отвори докато сте живи. За  всички нас обикновено тя не се отваря до деня на смъртта им.  Хората с натоварен 12 дом често, ако не и винаги, ще предпочетат да оставят рестото в касичката си, независимо че не знаят нито кога ще могат да го ползват, нито за какво, нито пък знаят колко се е натрупало вътре…..Те дори не знаят (а са го обсъждали с другите хора) дали касичката с тяхното име е наистина тяхна или парите се изсипват в някакво общо място.. Но въпреки това, те инстинктивно знаят, че това трябва да направят. Даже понякога нарочно не харчат, за да има какво да оставят в кутията. Не го правят от скъперничество, защото нямат достъп до касичката, нито го правят от алтруизъм, защото никой няма достъп до парите.  Те просто усещат, че това е правилното решение. Повечето от нас смятат подобно нещо за тъпа работа, предпочитаме да усвоим парите, да ги спестим за себе си, или да впечатлим с покупките. Хората с натоварен 12 дом знаят, че освен тези неща, е важно и другото, защото истинската стойност на живота е на друго място.

 

Сигурно сте се досетили, че ако магазинът е животът, то касата е 12дом където всеки ден по малко решаваме част от съдбата си – за следващия ден, година или за след смъртта. Тези от нас, които имат планети в 12 дом, усещат това с всяка клетка на тялото си. Това смътно знаене ги прави толкова тревожни във всекидневието. Единствено те всъщност разбират как работи системата – не е важно къде и как прекарвате деня си, или дали се справяте с финансите и желанията си, само кутията накрая е важна.

 

 

12 дом е страховит и мистериозен, ако го живеем и изживяваме по задължение, но ако се възползваме от даровете на божествените му управители, можем да получим най-силни изживявания и най-смислено изживян живот. Тук намираме смисъл на всяко действие и случка, станали под влиянието на други астрологически фактори. Когато в живота ни настъпи обстоятелство ,което усещаме като неизбежно или смятаме, че е “за винаги”,  то или присъстващите в 12 дом планети се активират от нещо , или който и да е елемент от хороскопа влиза в чисто взаимодействие с този дом.

 

Можем да опишем 12 дом с две цветни комбинации. Едната е нептунианска и се казва “Хензел”. Тук са цветовете на морето Тюркоаз и Корал. Но да видим кой е Хензел. Той сам попада в ролята на жертва, защото не успява да се спре да похапва сладкиши. Извличането на удоволствие от храната е най-близо до първичното удоволствие на бебето от кърменето и сливането с майката/вещица (океан). Хензел дебелее щастливо и през ум не му минава какво се случва. Нептунианските удоволствия превръщат човека в роб. Може да се спаси по елементарен начин – като спре да яде. Така и спасението на човека е в доброволното му самоограничаване. Това обаче рядко се случва. В повечето случаи ние сме затворници на собствените си желания. И понеже освобождението си има цена, то ние виждаме активизиран 12 дом, когато плащаме цената. До този извод обаче могат да стигнат само хората с натоварен 12 дом.

 

Другата цветна комбинация е от юпитерианските цветове магента и пурпур – цветовете на служенето. Това са цветовете на Флорънс  Найтингейл (потърсете нещичко за тази удивителна жена и няма да съжалявате). Това са цветовете на подчинен на другите живот; на активното въображение; докосване до други светове и до първичната неопределеност. Има няколко професии, които добре указват проявите на тази комбинация. Някои ги наричат кармични професии, може би защото изискват да забравиш за себе си, докато изпълняваш дълга си, почти винаги с риск за собственото здраве и дори живот. Тези хора никога не изключват напълно от работен режим, а работното им време е странно и може да се случи във всяка част от денонощието. В чест на духовното естество на 12 дом ще сложим на първо място свещениците; често лекарите имат натоварен 12 дом; тук са също учители, пожарникари полицаи и дори военни. Забелязвате ли, че това са хора, носещи униформи, които да подчертаят особения им статус. Лекарите са “затворници” на болниците, колкото и пациентите си. Свещеници и учители са задължени да спазват норми на поведение дори извън местата, в които работят. Всички, с професии под пагон, принципно са приели, че животът им не им принадлежи. Тези професии и занимания дават един велик начин да се изживее 12 дом всеобхватно и удовлетворено.

 

Не е лесно да се обобщи и завърши разказ за 12 дом оптимистично. Хората искат наградите си тук и сега, а не след края на дните…Всеки път когато почувстваме, че ни се отнема свобода, трябва да помислим за причините, поради които сме там където сме и да намерим смисъл. Както и да знаем, че изживяването на върхови моменти е част от това да сме хора с всички последствия от това.

 

 

 

Aug 26, 2019 | Posted by in астрология | Comments Off on Дванадесети дом на зодиака – страхове или възможности