Есен – балсам за сетивата

Есента не е умиращ сезон, въпреки че така се пее в една любима българска песен…

Есента е меко и тихо обръщане към себе си. Направило ли ви е впечатление каква тишина носи есента сред природата. Нищо не жужи, не цвърти и не грачи. Странна тишина, която не само не дразни, но и успокоява. Вървите по витошките пътеки и чувате нечий глас, като в далечна стая . Ушите и дори носа ви се пълни с тишина. Време за медитация – облегнете се на някое топло дърво, вървете бавно в гората, която е притихнала или просто седнете пред отворения прозорец, за да послушате есенната тишина. Става ли ви малко тъжно? Есента не може да се похвали с ентусиазма на останалите сезони. Тъгата идва от това, че трябва да спрете житейското жужене и да обърнете поглед към себе си, навътре, и ако там няма никой – с право може да се тъгува. Но да не сме черногледи. Там винаги има някой  – поне спомени. Вероятно затова този сезон е любим на поетите, сезон, в който грижата за душата ни да има сериозно място.

 

Направете го и ви обещавам, че няма да съжалявате. Има милиони начини. Не само като си запишете час при специалист. Удоволствие можете да извлечете от театри, изложби, нови книги. Купете си нови есенни свещи, дайте левче за фантастично изкривена тиква, съберете букети от шипкови храсти, червени плодчета, сухи листа и тръни. Ама не били по фън шуй. Не са, но и китайците нямат такава пищна есен, каквато имаме ние. Есенните красоти, подобно на пролетните, са нетрайни – пълнете очите си с тях, а джобовете с кестени и жълъди.

 

Да поговорим за есенните цветове. Първото, което ми изниква пред очите е оловно небе, бяла бреза и ронещи се ярко жълти листа. Светлината през есента е убийствено ярка. Ярко жълтите, оранжеви, кафяви и болезнено червени цветове отразяват отслабналото слънце като милиарди огледалца.

Есента е най-елегантният сезон. Не случайно е времето на най-изисканите знаци на зодиака Дева, Везни и да – Скорпион. Прекрасни връхни дрехи в топли цветове, елегантни обувки и чорапи. Възможност да сложите прекрасни плетива, без да ги затискате с шушляци и калпаци.

 

Кои са цветовете на есента? Вгледайте се в природата и тя ще ви подскаже. Дизайнерите изфабрикуват какви ли не думи :  шоколад, кафе, мляко с кафе или шоколад, карамел, землисто, опушено, кестен, лешник и какво ли още не , само и само да не кажат мръсната дума Кафяво. А то, кафявото, си е на място точно сега. Защото е топло, меко и уютно. Кафявото е едновременно и трудолюбиво, и артистично, но също  изключително елегантно, и аристократично.

 

 

Аура-Сома слага под един знаменател кафяво, черно и магента. Има си причини за това. Така можем да извлечем цветна енергийна подкрепа от този цвят, в тези тихи есенни дни.

Други интересни цветове от тази есен са укротеното оранжево и облагороденото зелено. От оранжевото е отнето детското, а е прибавена топла чувствителност. Това оранжево-печено-тиквено казва “прегърни ме и аз ще те прегърна”.

 

Зеленото има маслинен оттенък. Не само, че чувствата са “отлежали” и “ферментирали”, а и нежно се подтиква имунната система да “влезе в крак ” със сезона.

 

Есента няма специфична активност, към която да се насочим. Зимата има своите спортове, лятото е време за всякаква активност, а през пролетта се пречистваме и детоксикираме като за последно, само и само да оголим тела, които да показват, че сме здрави и се опитваме дори да сме красиви. Есента обаче няма някаква “задължителна програма”. Нека да вземем тогава пример от знаците на есента, какво правят те. Те се грижат за здравето си, разкрасяват се, хвърлят се в партньорски взаимоотношения и се вглеждат в дълбините на душата. Защо и ние останалите да не направим така. Нашето тяло има нужда от грижа особено сега, когато предстои среща с еволюционно кодираната опасност за живота наречена Зима. Да се погрижим за себе си вътрешно и външно. Да преоткрием партньорите и приятелите сега. В тишината на бляскавата есен.

Есента е вълшебен сезон. Не го проспивайте.

Sep 27, 2019 | Posted by in Още за цветотерапията | Comments Off on Есен – балсам за сетивата

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.