Още за цветовете, страховете и времената, в които живеем

Обикновено е приятно да се говори за цветовете на есента и зимата.  През 2020 нищо не е обикновено . Сякаш нищо не съществува до следващия ден, до следващите мерки, цифри, тестове…

Това дехуманизиране на живота подтиква нас, в студио ШЕН, да прекрачим принципи, които смятаме за основа на цветотерапевтичната работа. Съзнанието на всички ни е претоварено от информация и все пак празно…откъм преживявания, различни от страх, трептяща изнервеност и дълбоко объркване.

В тази атмосфера би било наивно, да очакваме, че хората са отворени за избор на цветове, търсене на надежда и желание за лечение на душата. Въпреки, че точно това трябва да се направи.

Никой не го прави.

И никой не бива да бъде упрекван.

 

Поради тези причини, тук ще говорим не за цветовете на отиващата си есен и идващата зима, ще говорим за цветовете на оцеляването и спасението.

Обичайно цветотерапията не работи с общи предписания, а с личен избор и разбиране на неговия смисъл в процеса на терапия. Сега обаче ще престъпим това правило и ще се заемем с общ анализ на ситуацията, и цветовете, които са нужни за преодоляване на общите трудности.

Първият и основен страх, който владее почти всички съвсем очевидно, е този за собствения живот. На този страх се дължи ситуацията лекари да се страхуват от пациентите си, а учители от учениците си. Но и страх на всеки от всеки. Този страх е директен и непосредствен. Заплахата е тук и сега, врагът е ясен и ние можем да се защитим.

Този страх е оцветен в червено.

Следващ е страхът за здравето и живота на близките и любими същества. Това е оранжев страх. Нашата микро сфера е подложена на стрес тест. Заплашен е смисълът на живота ни.

А сега следва и един от най-”сложните” страхове. Когато се страхуваме за живота си, но не инстинктивно, както се страхуваме от болест, хищник или война, а когато заплаха са постъпките на другите.  Например уволнение; затваряне на бизнеса; политически и икономически фактори, върху които нямаме власт; съдебни обвинения, които разбиват живота такъв, какъвто е бил.  Този страх е в златно.

И така златното, оранжевото и червеното са спасяващи цветове. Когато се употребяват терапевтично, те подкрепят смелостта ни да живеем въпреки всичко и с убеждението , че имаме право да ни има на този свят.

Има още един цвят, който трябва да добавим към цветовете на спасението. Това е синьото

и то в по-тъмните му нюанси. Най-напред физиологичните причини: синьото е цвета на онзи сегмент от блуждаещия нерв и на щитовидна и задщитовидна жлези, които са разположени в гърлото. Синьото обединява цялата триада уши/нос/гърло. В тъмния му вариант влияе и върху очите. Спокойно може да се каже, че този цвят въздейства върху органите на възприятията, разположени в главата. А това са вратите, през които най-ефективно атакуват вирусите. Освен това самият цвят има бактерицидна и вирусоцидна способност.

Синьото има и друг, изключително важен аспект. То ни подтиква да заемем позиция спрямо Истината. Дали ще я говорим, затаим или изкривим; дали сме готови да я чуем, а когато я чуем , дали ще я приемем или ще предпочетем нещо друго. Днес борбата ни е за правото ни да ни се казва истината, а също и ние да споделим нашата истина. Не приемайте това, като опит за морален натиск. Искаме само да знаете, че всяко едно от тези действия може да се нуждае от огромен енергиен ресурс, за да го осъществим. Поради което се нуждаем от синьото. То регулира и подхранва този енергиен ресурс.

В цветните комбинации на Аура-Сома има такива бутилки.Техните цветове ни разказват, какво трябва да направим сега.

Анубис” ни подтиква Да придобием умение
да различим истината.

 

 

София” ни казва  да не забравяме, че след едно действие следва равно по сила противодействие. 

 

 

Действията да са чрез сътрудничество,
а не чрез конфронтация,
е посланието на “Древната Душа”

 

 

              Не бива да се страхуваме от промяната. Баланс е посланието на “Палячи/Клоунът”.
За да изберем, нека се вгледаме в себе си.


Оценка на възможностите
 е необходима.
Архангел Уриил” призовава светлината на мъдростта
да освети скритите мотиви.

 

 

 

Как ще употребите тези цветове, оставяме на вашето безгранично въображение. Всеки път, когато очите ви се спрат на тях обаче, припомняйте си защо е така.

Когато гледате, миришете, похапвате или пийвате, носите или рисувате тези цветове, ставате микро цветен терапевт сами на себе си. Дори поиграйте с тях, като започнете да отбелязване колко често забелязвате тези цветове.  Понякога точно случайните неща носят най-силни послания.

И да не забравяме червения цвят. Това, от само себе си се разбира, че е цвета на кръвта. Кръвната циркулация е от животоспасяваща важност в боледуването от вируса. Червеното кара кръвта да се движи по-бързо . Използвайте го разумно. Този цвят е така дълбоко инстинктивно залегнал в психичните ни реакции, че работи почти без усилия.

Бъдете здрави!