Самаел, един зле разбран Архангел

Разказът за Самаел трябваше да се появи още преди месец, но появата на новата бутилка промени плановете ни. Сега, точно месец по- късно, е повече от необходимо да поговорим за силата на енергията Самаел.

Над планетата е надвиснала сянката на смъртта по начин, който от десетилетия не се е случвал. Новият вирус можем да приемем като една отрова за телата ни. Отровата е важна част от същността на Архангел Самаел.

 

 

 

Този Архангел буквално ни хипнотизира. Неговото име означава “Отровата на Бог”. Видът му е непоносимо съчетание между красота и ужас. Той е другият Архангел с 12 крила (освен Метатрон) и се носи като птица по въздуха. Ние го разглеждаме, вярвайки, че в него са съчетани две сили. Едната е тази на смъртта. Точно с нея Самаел е известен в нашата християнска традиция. Най-популярното схващане е, че Самаел е Луцифер и е Сатаната. Той предвожда армия от демони и паднали ангели, и причинява смърт. Но от друга гледна точка, казано със съвременния език, той върши мръсната работа на Небесата в иначе блестящия и неопетнен свят на Ангели и Архангели.

 

 

Ако приемем, че като Архангел на Смъртта ( и злото, по тази причина), за него нещата са ясни, ще направим голяма грешка.

На него се приписват следните деяния. Той засажда забранената лоза в райската градина, прави виното  и така слага началото на падението на човека. Той, Луцифер, е провокирал Ева към неподчинение, приемайки образа на змия. По-късно става баща на Каин, а след Ева се е събрал и с Лилит. Когато човешката популация набъбнала, той слязъл с група ангели и взели за жени измежду човешките дъщери. Въпреки стореното, което е възмутило Небесата, не трябва да забравяме, че на тези ангели дължим познание за много неща, които били ревностно пазени от хората. За тези деяния останалите ангели са били низвергнати от Небето, но това изглежда не важи за Архангел Самаел.

Той донася несгодите, които търпи народът на Мойсей, след бягството от Египет. Това обаче не е негова злостна самоинициатива. Той е изпълнявал волята на Бог, наказвайки пристъпилите Закона. По-късно Бог му възлага да доведе при Него душата на Мойсей. Има дълбока убеденост между кабалисти и евреи, че той е силата, с която се е борил Яков, и от която е получил името Израел. За кабалистите Архангел Самаел е управител на сефирата Гебура, което означава Строгост.

 

Самаел е един от най-великите Архангели. Той е сред седемте управителни на Света, а днес бихме го нарекли “необходимото зло”.

За католиците той е Сила. Това е онази сила, която носят воините срещу злото. Според окултистите Архангел Самаел е управлявал света между 1190 и 1510 годна.

Като един от управителите на Света, можем да го търсим сред планетарните богове. С планетата Марс го свързва покосяването на човешкия живот, но има и още нещо интересно. Всеки астролог знае, че тази планета управлява химията и химичните реакции, както и знакът Скорпион, който е влюбен в собствената си отрова. Тук виждаме връзка с отровата в името на Самаел. В египетската митология се свързва със Сет и Хор. Благодарение на завистта на Сет, в човешкия свят се появяват неща като задгробния съд на Озирис, както и фараоните като управители и носители на законите ,покровителствани от Хор. Тук отново виждаме проява на злото, без която Вселената би останала статична, а човеците биха били ненужни. Ключовите думи, които се набиват на очи са “ред”, “закон”, “спазване на реда и закона” и неизбежното наказание.

 

Архангел Самаел е считан за противник на Метатрон, с когото воюва за надмощие. За неговата сила и важност съдим от това, че титлата му Архангел никога не е била отнемана.  Той поставя всички наравно пред смъртта. Не може да бъде умилостивен, но и понякога смъртта е проява на милост.  Негов символ е пентаграмът – знак, че владее земното. Цветовете му са червено и зелено.

Архангел Самаел има и друга страна, което е и причина той да има своя цветова комбинация в системата Аура-Сома. Тази комбинация е дошла, за да подпомогне лечението на страданието от нелепата смърт; от горчивото страдание, което изглежда незаслужено; да облекчи реалната физическа болка, която изпитваме при дълбока скръб и наранени чувства. Никой не се обръща към самата смърт за помощ, никой не призовава Самаел. Той просто се появява като птица и носи на крилете си най-важното събитие в живота на човека.

Тази цветова комбинация не се свързва, както е обичайно, с определени чакри или телесни органи. Тя лекува самите пътища, по които тече енергията на чувствата към сърцето. Маслинено зеленото и тъмната магента са цветовете на Скорпиона – женският марсов знак, на отровата като лекарство, ако щете и на хомеопатията в по-широк смисъл. Болката в душата и тялото се омекотява , а и получаваме подкрепа тогава, когато трябва да вземем решения на живот и смърт в името на любовта. Архангел Самаел лекува онова състояние, което е заключено в думите на Антъни Хопкинс :

“Проявите на върховна обич са най-непосилни”