Цветовете на Пантон говорят за 2021

 

Както вече имахме удоволствието да споменем, цветовете за година 2021 определени от института Пантон са искрящо сиво и искрящо жълто.

Обяснението на този избор от мистична и Аура-Сома гледна точка е истинско удоволствие.

Аура-Сома работи с искрящи цветове, макар и да не ги нарича така. Това са наситените със светлина, трептящи, светли цветове. Понякога са буквално трептящи от светлина, заради люспите слюда. В случая  имаме работа с  три особености.

Тук имаме три компонента: сивото като цветен символ, жълтото и отделно  блестящото. Дръжте си шапките, защото изглежда, че в Пантон са получили сигнали от кораба- майка.

 

Сивото е най-необичайното в тази конфигурация. Това е модерен цвят, технологичен цвят. До индустриалната революция сивото е бил цвета на непраните дрехи. Никой не се е интересувал от сивото, защото е било знак за бедност и тъжна нищета. Днес сивото е сред най-търсените и елегантни цветове. Ето какво ни е донесъл този цвят:

Слави се като неутрален, с основно предназначение да държи другите на разстояние. Дали казва: ”аз съм безобидно мишле и не ме поглеждай втори път”   или  “стой далече, защото съм изтъкан от стомана”  – това предстои да разбере всеки за себе си. Както всеки цвят, и сивото има негативна страна. Нея всички ние я преживяхме през 2020, като стояхме на разстояние, свивахме се уплашено или войнствено отстоявахме правото си на 1.50м разстояние. Люшкахме се от една крайност в друга. Посивяхме достатъчно.

Сега, в 2021, ще трябва да осмислим това. Как? Като си спомняме и преценяваме. Положителните качества на сивото сега ще ги преживеем, ако успеем да сме безстрастни и безпристрастни едновременно. Така , чрез сивото искрящо, ще открием другото име на честността.

Сивото казва: “искам да съм част от всичко” , а факторът блестящост добавя “без значение колко е болезнено”.

Символ на блестящото сиво е Тенекиеният дървар. Този прадядо на роботите е изтъкан от любов и влюбеност. Единственото нещо, което иска , е да има туптящо и любящо сърце, защото вярва, че само това ще го направи истински човек.

 

Ние мислим в жълто. Жълтото е балсам за нервната ни система, кара ни искаме да учим, но и да сме по детски жизнерадостни. През изминалата 2020 не усетихме слънчевите лъчи, не се зарадвахме на лятото, нито на прекрасната есен, която имахме. Забравихме да се усмихваме (забележете бледите и изпити лица около себе си, с бръчици от не-усмихване), разделихме се на групи и с ентусиазъм сипехме жълти обиди едни към други. Спомнихме си за БЦЖ ваксината, но пропуснахме да си спомним колко животи е отнесла Жълтата гостенка – туберкулозата.

 

В 2021 искаме да преживеем позитивното жълто, да се наситим с блестящо усещане за детска радост и безпричинен оптимизъм. Да се усмихваме просто така. Жълтото е шамански цвят. То ни свързва с природните сили и обекти. По-точно с онова, което наричаме природни духове, а по-софистицираните наричат “духа на природата”. Жълтото ни помага да се свържем с природата по личен, интимен начин. Рядко се срещат хора, които ама наистина да се чувстват слети с цялата природа на планетата. Но всички сме изпитвали усещане за сливане с полето, гората, с двора на къщата или дори с едно дърво, или птиче. Тази необяснима радост от това да бъдеш, можем да стимулираме с жълт цвят.

 

В Аура-Сома сиво няма, както вече споменахме, но неговото значение, както и компонентата “блестящ”  изцяло откриваме в блестящо-прозрачно-чистото. Чрез него преживяваме болезнената сладост на екстаза от разкриването и осъзнаването. На какво??

На темите, които ни интересуват. Колкото по-рядко участва местоимението “Аз”, в тези теми, толкова по-богат живот ще имаме.

 

Отново се питаме дали този избор на Пантон е плод единствено на социологически проучвания. В системата на Аура-Сома има цветни комбинации, които са точно на място и съдържат цветовете на 2021.

От основния комплект това е комбинацията Жълто върху Блестящо. Тя стимулира ясното възприемане на околната среда. Помага да се схване голямата картина, като ни подканя да не забравяме, че всяка капка знание е ценна и животоспасяваща. Благодарение на тази цветна комбинация можем да усетим заразна радост. Стимулирани сме да търсим духовната част на  сивото ежедневие. Страданието да се преодолее.

Мислене и разбиране, научаване и преживяване, стимул за сетивата.

Основен символ на тази бутилка е пентакъл. Стига тъпи суеверия! Това е символ на самия човек, ходещ по земята, тъмен, но и светъл.

В Аура -Сома изненадващо откриваме още една бутилка с блестящ и блестящо жълт цвят. Тя отново е подредена с блестящото отдолу и бледо жълтото отгоре. Тук обаче тя е част от алхимичния комплект. Основното предназначение на алхимичния комплект е да стимулира душевно/психичните преживявания.

Описана е така : проблясък, настоящият миг, отпускането на слънчевия сплит, дължината на Планк, тихата вътрешна светлина, която внасяме в собствения си живот и в живота на тези, които обичаме.

 

Тази година ни предизвиква да блестим със собствена светлина и да знаем, че всичко , до което достига нашата светлина, става и наша отговорност.

 

Jan 6, 2021 | Posted by in Още за цветотерапията | Comments Off on Цветовете на Пантон говорят за 2021

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.