Цветове и музика

Знаете ли, че на всеки от седемте цвята отговаря по една от седемте ноти?
Ами да!

В седемте цвята може да разпознаем ceдeмте велики добродетели (смиреност, добродушие, търпение, лишение, трудолюбие, щедрост, целомъдрие), необходими за дyxовнoтo извисяване на човек. Вceки цвят има известна стойност тогава, когато е минал през човешкия ум и се е съсредоточил в известен негов център. Но сега няма да говорим за множеството връзки, които цветовете имат с различните аспекти от ежедневието ни. Ще се фокусираме само върху една – музиката.Мeждy музиката и ceдeмтe цвята на светлината съществува тясна връзка. Bceки цвят има свой специфичен тон.

 

червен до 
оранжев ре
жълт ми
зелен фа
син сол 
индигов ла
виолетов си 

 


Из доста текстове може да намерите обясненията на “сол” и “ла” като светло син и тъмно син, но както всички знаем индигото е индивидуален цвят, носещ своето послание на света и просто не може да го наречем по друг начин. 


Както звукът повишава честотата си, така и светлинната вълна повишава своята. Увеличавайки честотите на звуковата вълна и съответно на светлинната, започват да се преплитат различни тоналности с различни цветове и техните нюанси. Интересно, нали?

И все пак – каква е връзката между звук и цвят?
Нека започнем от там, че зрението и слуха на хората са основните сетива, отговорни за възприятието на околната среда от даден човек.
Музиката кара хората да мислят в цветове. Хората свързват определени типове от нея с конкретни нюанси. Ако реагирате на музиката с визуална цветова картина, знайте, че не сте първите, които изпитват това –  Бетовен, Корсаков, Скрябин и др. са описвали как виждат определени тоналности в точен цвят. По последни данни при 60% от хората, прекарали инсулт, визуалните центрове в мозъка са засегнати. Това води до влошаване на зрението при пациентите. Напоследък обаче специалистите твърдят, че ако по време на възстановителния период, лекуващите се слушат любимата си музика, част от техния визуален дефицит се възстановява. 
Знаем, че всеки цвят носи послание и може да разкаже много за индивидуалността на хората. Според психоанализата цветовете изразяват основните психични функции на човека – мисъл, чувство, интуиция, усещане.. А музиката е тясно свързана с психиката и емоциите.

От мистична гледна точка те са два аспекта на едно и също нещо – на живота. Цветът и звукът въздействат върху човека в зависимост от неговите характеристики – темперамент, психическо състояние, ниво на развитие, период от живота.. Цветът и звукът са не само език, чрез който човек общува с външния свят, но и чрез който се обръща към своята същност. Според някои разбирания на индийската философия цветът и звукът влияят върху човешката душа по законите на хармонията. Още в древността се е смятало, че един тон може да има различно въздействие, зависещо от вибрациите на елементите, от които се състои.  

 
А откривате ли част от ШЕН в тези редове?
Разбира се, че да! Именно за това нашето студио предлага консултации освен по цветотерапия и по музикотерапия.

Трансформацията на музикалните и цветни вибрации в ума и тялото могат да доведат до различни състояния, процеси и възприятия.
Музикотерапията е преди всичко успешен метод за борба със стресовите състояния, причинени от физическа умора и от психическо напрежение, спомага активността и въображението на болният. Има широко приложение и в медицинската практика на лекари и психиатри при лечение на леки и средни форми на депресия, както и при групови интервенции, насочени към възстановяване на социалната компетентност на психиатричните пациенти и при интеграционни проекти с терапевтичен и многофакторен подход. Тази терапия се прилага от музикални терапевти като метод за профилактична и рехабилитационна намеса.
Цветотерапията въздейства върху емоционалното, менталното и духовното състояние на човека. Много е важно да се обърне внимание на това, че тя се занимава с лечението на нашата личност тук и сега, не в миналото или бъдещето. Тя има за цел да лекува причината на заболяването, а не неговите симптоми, да работи за създаването на баланс в тялото, позволявайки борба с болестта. Това е начин да се използва въздействието на цветовете повлиявайки на първоизточника на заболяването и като вторична реакция се стимулира процеса на самолекуването. Цветът е пряко свързан с подсъзнанието, така той се докосва до корена на причината на заболяването. 

 

В студио ШЕН може да се възползвате от тези техники по отделно, а може и да ги комбинирате!

Sep 28, 2015 | Posted by in За душата, Още за цветотерапията | Comments Off on Цветове и музика

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.