5 май-6 юни: Време за семейството

И през май продължаваме нашия комбиниран подход с прогнози за настоящия месец.

Тук сме миксирали китайския слънчев астрологичен календар и класическа астрология с най-важните акценти за периода. Подбрали сме информацията така, че да е полезна за всички. Тук са генералните насоки и водещи принципи, които ние всички трябва да имаме предвид в този отрязък от годината.

За тези, които за първи път се срещат с наша прогноза, ще направим много кратко пояснение:

 

Китайският астрологически календар се състои от лунни и слънчеви месеци. Ние избираме да работим със слънчевите, защото те се доближават в по-голяма степен до зодиакалната система, с която сме свикнали. Този тип смесване на астрологическите календари позволява много практични съвети, както “за сведение”, така и от ежедневна полза, при това за всички  – независимо от мястото, датата  на раждане и това дали знаете точния му час. Всеки може да вземе нещо за себе си.

 

И така стигнахме до четвъртия слънчев месец, който започна на 5 май и ще продължи до 6 юни. Той е под знака на елементите дърво ин и огън ин. Дървото ин е много особено. Това е обработената дървесина. Специално подбрана според нуждата, напоена с масла и лепила, придобила форма, в която ще се използва и която може да запази векове. Ако се съмнявате, спомнете си старинните мебели от преди двеста или триста години, които още красят дворци и музеи; спомнете си носещите греди в катедрали, които не са сменяни и още крепят великолепните им структури вече столетия; спомнете си и запазените корпуси на кораби от египетските ладии до  галеоните, кръстосвали океаните. Всичко това е направено от дърво ин. То поема тежестта, понася, устоява,  по твърдост съперничи на меките метали. Дървото ин е работливо, то е стожерът на къщата, това, което ние наричаме “темели” – здравите темели са гаранция за сигурността на всяко начинание. Те крепят родната стряха, която впрочем също е направена от ин-дърво. Ин дървото е дело на човека и е осигурявало неговия подслон, и защита.

Другият елемент е огънят. В неговото ин качество това е топлината на печката, горящите въглени на огнището, контролираният от човека огън, който служи на неговите цели, пък дори и това да е неделното барбекю.

Хексаграмата на И Дзин, която обозначава този месец е 37 – Семейство (Фамилия; Събиране на най-близките). Според древната книга е най-добре през този месец да се фокусираме върху семейните дела, домът и най-близкото ни обкръжение. Да не забравяме един от лайтмотивите на годината – доверие и поддържане на връзки са най-близките хора. И определението на китайците за най-близки: хората, които в последните десет години не са ви подвели.

Можем да си представим хексаграмата чрез полъха, който идва от горящото огнище, снимки и рисунки на семейството. Топлината обаче може и да е емоционална – топлите чувства в семейството, и между близките приятели. Тази топлина се поддържа от дървото, от сухата дървесина, брикети, въглища, пелети (все ин дърво).  Можем да се топлим и приготвяме храна, ако поддържаме дълго време огъня с дърва.

 

От тези описания следва, че не само дейности, свързани със семейство и фамилия или най-близките приятели са необходими, полезни и препоръчителни. Те трябва да са насочени към трайни проекти, дългосрочни цели и действия, които искат постоянство.Също така дейности, които подкрепят някого, осигуряват защита и стабилонст на хора, животни и всичко останало.

 

Сигурността, дългосрочните цели и постоянството са ключови фрази и за знака Телец, който владее половината от китайския четвърти месец. Телецът е плодороден, женски знак. И според него и според настоящата хексаграма е нужно онова, което ние наричаме “женска ръка”, а на английски “woman’s touch”. Планетата Венера, която управлява знака на Телеца е много силен пример в това отношение : настоятелна, упорита, не се отказва и знае точно какво иска. Всичко това съчетано с дипломатичност, елегантно водене на нещата, внасяне на естетика и мекота. Но мекота от типа желязна ръка в кадифена ръкавица. Осигуряване на онзи вид сигурност и топлина, които само женското присъствие може.

 

Дейностите, с които се заемаме, да се изпълняват с мекота и повече доброта. Понеже следва да са дългосрочни, препоръката е да не се воюва и наранява, а да се върви твърдо, но човечно. Малки крачки, но с твърда стъпка. И по пътя да не създаваме врагове а приятели, да изразяваме съпричастност.

По-сериозно предизвикателство ще срещнем от втория управител на периода,  обозначен с тази хексаграма (37 – Семейство). Това е планетата Меркурий в нейния първи знак Близнаци. Ретроградността на Меркурий е по-скоро в полза на изискванията на хексаграмата. Завръщане към корените, срещи с най-близките приятели и събиране на семейството. Срещи, пропити не само с хубави и топлещи сърцата спомени, а и с препотвърждаване на лоялност, ценности, на дългосрочни програми и цели. Само в среда на най-близки и безспорно желаещи доброто ни хора, можем да говорим за трайните си намерения, дългосрочни цели и да проявим постоянство в намеренията. Особено, когато “навън” владее несигурност, допълнително подклаждана от своеволията на ретроградния Меркурий.При навлизането му в знака Близнаци, той може да ни попречи да формулираме чувствата и мислите си, да намираме точния начин за общуване с нашите най-близки и любими хора. Тук трябва да проявим повече от качествата на ин огъня : да намерим топли и добри думи, да се откажем от конфронтацията за сметка на изслушването и разбирането. Може да ни се струва, че другите са прекалено бъбриви, прекалено разточителни, прекалено несериозни. Тук е важно да не забравяме, че за останалите ние сме този “друг”. Нужна е толерантност.

А сега и малко практични съвети от китайските гадатели, как да поканим енергията на хексаграмата “Семейство” в ежедневието си.

 

Полезно е да сме: сплотени, привързани, толерантни, да дадем пространство на всеки ( “въздух”, за да “дишат”).

Вредно е: да се налагаме със сила, всякакъв вид принуда, “всяка коза да е за свой крак”.

Можете да “поканите” енергията на хексаграмата, като се погрижите за външната врата на мястото, в което живеете, както и на печката за готвене, за животните у дома или в приют.

Аура- Сома предлага да засилим енергията с цветовете на Венера:

Изразяване и приемане на чувствата. Истината е важна. Тя може да има много лица, но това, което изберем да наречем свое, вече я дефинира. А оттук, от истината, която ще защитим вече и ние определяме себе си. С други думи дайте възможност на другите, за да получите възможности в замяна.

Тези цветове предпазват сърцето, благотворно влияят върху разширените вени, успокояват сърцебиенето. Охлаждат емоциите и ги успокояват.

Другата комбинация е подходяща за Меркурий:

Тук е съчетан цветът на планетата с цвета на знака Близнаци.

Контролиране на темперамента с усмивка. Човекът, който е сигурен в себе си и в подкрепата на близките си, няма причина да се гневи. Комбинацията е много подходяща за лечение на алергии и сенна хрема, за емоционално и физическо изразходване.

May 19, 2022 | Posted by in Астрология | Comments Off on 5 май-6 юни: Време за семейството

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.