08 декември 2022 – 06 януари 2023 – Две в Едно

В края на всяка календарна година сякаш всички астро прогнози губят смисъл. Хората “излизат” от реалното време и дори в 21 в. се пренасят в митологичното безвремие между две години, между два природни и космически цикъла. След средата на Декември и до средата на Януари всички живеем по други правила, които се управляват от празничния календар.

И все пак времето не спира хода си, а само временно ни отваря и друга врата, за да ни позволи да живеем в два свята едновременно.

Това създава особено неудабство за астролозите. Миналото е изминало, бъдещето е някъде зад завоя, а настоящето е твърде дезориентирано.

Но е и за китайците. Те имат удивителна способност да хвърлят мостове през времето и да ни дадат смисъл там, където ние виждаме само звездички в очите и доста фалш в идеята, че доброто може да се случи само в един ден от годината.

Китайският хороскоп показва как последният месец от календарната 2022 идва с жива връзка с предходния.  Сега е особено удачен момент да се запитаме : спазваме ли в живота си някакви ритуали, какви и знаем ли защо го правим. Това е може би най-важният въпрос, с който се пренася енергията на предходния китайски месец в последния от нашия календар. В предколедните дни все още валидната задача за самоизолация, (но душевна и духовна) много трудно ще може да се осъществи.

Обаче, да мислим за празниците и свързаните с тях ритуали е напълно осъществимо. Нещо повече, ритуалите структурират безвремието, в което западната цивилизация изпада между средата на Декември и средата на Януари.

 

Все пак……. от нас се очаква да дадем в месечната си прогноза именно поглед към бъдещето, а не толкова съвети за настоящето.

 

Първият подпериод завършва на 22.12.2022. Подробности за неговите особености ще откриете в статията ни от миналия месец. От тази дата започва втората половина на периода, с крайна дата 05.01.2023.

И така, какво ще ни управлява от Коледа до Водици?

Хексаграмата е наречена Близост с другите. В нея владеят елементите вода ин и земя ин.

След толкова много седмици на изнервеност, доброволно или насила самоизолиране и налагана пасивност, идват по-добри дни.

Идват възможностите за късмет. Разбира се, не без определени условия, но този път те не са неприятни. Най-напред се обръщаме към силните (това са хората с реална власт над други хора: политически управници, шефове от всякакъв калибър, всички, от чиито действия зависи нещо важно за живота на други хора). Силните трябва да се отнасят с онези под тях така, както се отнасят с членовете на семействата си. Много тежка задача, която те ужасно мразят, защото част от напъна да си силен очевидно е в извратеното удоволствие от командеренето и дори издевателство над “остатъка”. Само напомняме,  че този остатък е соломоновата мина, от която те черпят не само пари, но и задоволяват стремежа си да властват. Да се упрявляват хора е трудна работа. Сега е време да покажете какво можете.

Периодът е чудесен да уважим равнопоставените съюзи, да отпразнуваме  партньорствата, да покажем на съюзниците ни колко много ценим усилията им да понасят редом с нас трудностите и да берем заедно плодовете.

Добре е да поверяваме отговорни задачи на другите, да им покажем че вярваме в тяхната компетентност.

Нашите естествени съюзници са членовете на семействата ни. Не бива да го заблавяме. Сега е плодотворно да им засвидетелстваме уважение и доверие.

Друго име на хексаграмата е Единство. Единство със силната и хармонична женска енергия. Тя ни подканя да се разтворим в света и да усетим сливане с него. Така да получим ново разбиране, как изглежда цялостният човек.

 

Трето име на хексаграмата е Заедност.  Недвусмислено се говори за контрол над егоистичните импулси. Умно ще бъде да не демострираме алчност и стремеж към еднолична слава. Да се научим да работим с ограничени ресурси, да не похабяваме печалбата и да сме непримирими към грешките. Резките промени не са за препоръчване. Обещаващи са дългосрочните взаимовръзки и устойчиво развитие.

Сякаш Евросъюзът в добрите си дни е писал тази хексаграма.

Не трябва да забравяме и че тя ще се прехвърли като мост към следващия китайски слънчев месец и е повече от разумно да се съобразим със съветите й.

За езотерично настроените имаме още новини. При съмнение, хексаграмата ни съветва да се допитаме до оракул (може да е истински майстор в изкуствата на предвиждането, но може да е и отличен стаистик или друг вид специалист, чието мнение да ни е от полза).

Енергията ще се подпомогне от камъка карнеол и от всички камъни с ивичести включвания.

Символният предмет е вазата – контейнер на красота отвън и отвъртре.

Благоприятните аромати, които ще ни настроят към позитивно мислене, са бор и лотос.

Цветовете на периода са  синьо, черно и топлите канелено кайсиеви тонове.

А ето какво ни казва и класическата астрология.

Краят на годината съвсем не е време за пренебрегване. Има важни неаща да се случат. Преди всичко това са дадтите 21 и 22 Декември. В тях не само Юпитер започва отново директното си движение и то в Овен – като свирка на старт за всичко ново, а и самият ден 22-ри като нумерологичен феномен в година, наситена с двойки носи силно енергийно влияние. Съвпадът със зимното слънцестоене трябва да ни подтикне към вглеждане в себе си. Това е нещо като душевната и духовната Нова година. Да си дадем сметка за изминалите дни и да начертаем основата на идващите.

Вече всички знаят, че 2023 започва с две ретроградни планети. Последните седмици на ретроградния Марс в Близнаци и “чисто новият” ретрограден  Меркурий в Козирог. Двете ретроградности се случват в знаци, които имат доста сходства, а дали са ни приятни е съвсем друг въпрос. Коизрог и Близнацит имат сходни ценности, колкото и да им е неприятно това. Особено внимание обръщан на детайлите и изпълнението им; демонстрират безразличие към околните и повърхностно отношение към собствения духовен свят (макар по различни причини); суетни са и държат да блестят на светските събития. Планетите Марс и Меркурий пък обичат да се стимулират взаимно и всяка се намира в знак със специална важност за другата. Това носи известен оптимизъм, че военни действия няма да се открият на астрологическия фронт, което пък ще направи периода 30 Декември – 14 Януари доста поносим, стига да изпълняваме основните правила за живот под ретроградна обсада.

Венера е истинската добра сила, която ще даде много от себе си за доброто на хората.  След 1. Януари тя ще ни предостави от положителната си енергия особено там, където трябва да прочистим и преобразим партньорските си взаимоотношения. Разчупеното мислене и неочакваните гледни точки ще са не само полезни, а и ще подсилят онези партньорства (лични и служебни), които имат бъдеще. Един вид стрес тест, в който добрият тон и взаимното уважение ще са доказателство за успешното му преминаване.

Цветовете на Венера са синьо и зелено, а Марс и Меркурий имат освен индивидуалните си цветове и един общ, който ще подсили и едновременно омекоти енергията им – тъмно кораловия тон на карнеола.

Синьо, карнеол, партньорство, загърбване на лаченото его – ето ги пресечните точки между двата астро-подхода.

Весели празници и нека преобразяването ни от хора в Човеци да започне. По-готови никога няма да бъдем.

Dec 14, 2022 | Posted by in Астрология | Comments Off on 08 декември 2022 – 06 януари 2023 – Две в Едно

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.