До 19 ти февруари – Гръм и трясък

Китайската Нова година започна  на 4ти февруари, но на този ден започна и новият китайски месец. В средата на този период, както вече знаем, първата месечна хексаграма ще се смени. До тогава обаче е важна най-вече енергията на Дървото в неговия твърд Ян вариант.

Ние очакваме янското дърво да е твърдо, здраво и яко, но дълбоко се лъжем. Янското дърво е младо, гъвкаво и всепроникващо в своя растеж. То е зелената върбова клонка, която се е прихванала в почвата; пъпките на растежа у всяко растение; янското дърво е гъвкаво, силно и витално; пронизва почвата и е всеки филиз, който упорито се е вкопчил в растежа.

Не трябва да забравяме, че мистичните елементи (дърво, метал и т.н.) не са материалите, чиито имена носят , а по-скоро тези материали  съдържат най-характерното за даден елемент, поради което носят неговото име.

Затова Янското дърво е самата пробивна сила.

А ето как изглежда енергията в човешкия свят. Хексаграмата се състои от две “дървени” половини с енергия Ян. Тя се нарича Гръмотевица, но и още Шок или Събуждане.

Мотото на хексаграмата е: гръмотевицата и светкавицата вървят заедно. Трябва хората да изследват собствените си страхове и тревоги. Важно е да се усети  вътрешната тишина в окото на бурята. Защото явлението се повтаря отново и отново. Тук основно се визира жизнеността на настъпващата пролет, която сякаш връхлита земята. Но не само това.

Основното гадателно тълкувание включва предупраждение, че живеем в опасен период на природни катаклизми, които не могат да бъдат контролирани. Независимо, че гърмът се чува надалече, най-ужасно е положението там, където е паднала светкавицата. Природното бедствие удря на конкретно място, а отзвука  плаши дори онези, които са далече. Ударът не може дабъде спрян, не може  да бъде дори предсказан.

Тъй като не можем да ги спрем, във времената на природни бедствия е важно да останем хладнокръвни. Това ни съветва китайският оракул. Да сме съсредоточени и да си свършим работата.  Не е време за търсене на виновни или за потопяване в мъка. Има кога да се случи това. Сега е важно хората да се съсредоточат в полезните действия.

Понеже и този месец закъсняхме с прогнозата, докато съставяхме тази статия се случи ужасяващото земетресение в Турция и Сирия. Не сме доволни от точността на китайското предсказание, защото в това има нещо зловещо, нещо което разбираме, че е отвъд нашите познания и възможности за спасение. Странни същества сме ние хората. Хем искаме прогнозите да се сбъдват, хем се ужасяваме от това….И все пак.Земетресения и урагани не се случват само в тези месеци, но беше интересно да открием, че при предишната такава конфигурация в точния 60 годишен цикъл  е имало също сериозни катклизми. Търсенията ни за февруари 1963 откриха на първо място  катастрофата на Боинг 720 в небето над Флорида, когато  самолетът попада в гръмотевична буря, покосен е и пада. Загинали са 43 човека.   На второ място се показа земетресение в Тайван с  магнитуд 7.3, но загиналите са само трима строителни работници, които са работили на висок строеж.

Как ще се развива енергийната ситуация, ще можете да прочетете след 15ти февруари, когато ще започне влиянието на новата хексаграма.

А ето и важните акценти в западната астро – анализа за времето, което ни остава до 19ти февруари.

Най-важното астрологическо събитие е пребиваването на Меркурий в знака Водолей. Една въздушна, крайно непостоянна, хиперактивна и дори пакостлива планета ще пътува през владенията на една електрическо – въздушна опасно непостоянна зодия. За миг прескачаме до китайците, за да си припомним, че те не работят с елемнта въздух, както го правят всички на запад от тях. Това не означава, че не си дават сметка за наличието на подобен феномен. Той обаче е причислен към особеностите на дървото. В едно от съчетанията му се получава хексаграмата Гръмотевица/ Шок….. Гръм и мълнии, както биха възкликнали пиратите. Какво означава това? В най-позитивния смисъл (какъвто  само е загатнат в хексаграмата)  западните астролози ни окуражават да общуваме; да разговаряме и преговаряме; можем да пътуваме; добре е да подменяме или поправяме техниката, особено комуникационната.

Ако ни соенят творчески мисли, добре е да ги запишем. Ще ни потрябват във времена на друг вид активност. Най-важното е да окажем ходкрепа на каузи, групи и организации, на които симпатизираме. Така се чувстваме истински свързани със света, дори по-живи в някакъв смисъл.

Следващото астрологично събитие, което ще ни повлияе, е мощен творчески съвпад между Венера и Нептун в знака на Рибите, което ще се случи около 15 февруари. Прекрасно време да съединим душите си с този, когото обичаме. Платоническата любов да измести поне за малко сексуалните подвизи. Да отидем заедно на театър, на изложба или концерт. Така ще получим нови вдъхновения и любов,а когато се събудим на сутринта след св.Валентин, да се окажем до сродната душа, а не до случаен  секс-активист за една нощ.

Риби е алтруистичен знак и тази планетна активност в знака съвпада с все още вихрещия се Меркурий във Водолей – другата алтруистично настроена комбинация. Продавайте изкуство за благотворителност. Купувайте изкуство за благотвориленост. Музика, картини, филми, постановки с кауза. Ако не друго, поне мартеници за благотворителност.

Китайската хексаграма също говори за близост и подкрепа между хората,  за силно намерение да се помага.

След този силен хуманитеран и екологичен прилив на хиперактивност идва време за затягане на решенията.

Точно преди смяната на хексаграмата, на 16 и 17ти февруари Слънцето ще съвпадне със Сатурн в знака на Водолея. Сатурн е древният управител на този знак и освен, че е силен, тук е и добронамерен. Слънцето ще го подпомогне, макар и не безкрайно щедро. В резултат ще трябва да се стегнем и да си припомним какво беше това нещо дисциплина и предвидливост. Да помислим за далечното бъдеще, като поставим здравите му основи с разумни решения.

Какво ще се случи обаче с енергията, нашата лична и планетарната, след 19ти февруари – ще разберете в следващата ни статия.

Feb 13, 2023 | Posted by in Астрология | Comments Off on До 19 ти февруари – Гръм и трясък

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.