Китайската астрология на хексаграмите

Китайската астрология на хексаграмите

Тъй като от известно време ви споделяме нашите астрологически прогнози, е време да обясним на какво всъщност лежат те. Хексаграмите, за които говорим толкова много всъщност са Сърцето на астрологията на Китай.

Любителите на киатйската астрология смятат, че китайсктият зодиак е дванадесетте животни, на които се нарича всяка година. Самата дума “зоидак” е силно подвеждаща. Нашите зодии се определят от седем (еветуално осем) животински знака, китайците имат 12….е няма как да не е нещо подобно и рабираемо.

Истината е, че китайската астрология много малко се вълнува от характера на животните, които образуват един важен, но не единствено важният цикъл в нея. Най-важното в китайската астрология са 64те хексаграми, които обикновено се смятат за важни единствено за гадателната Книга на промените или И Дзин. Това е вярно, защото И Дзин (или Книга на промените) е съществена част от китайската астрология. Както системата от 12 животни обаче, не е цялата китайска астрология, така и И Дзин не е!

 

Но какво представлява Хексаграмата?

Графично тя се състои от комбинациите между шест черти, поставени една над друта. Те са права черта _________ и прекъсната —— —— . Всички възможни комбинации са общо на брой 64.

Произходът, смисълът и подредбата на тези 64 графични единици може да обхване един човешки живот. За практическите цели е важно да знаем следното:
– хексаграмите напълно заместват това, което наричаме слънчев знак (зодия), астрологичен дом, асцендент, десцендент, МС, всички видове ъгли на взаимодействие, места на сила и каквото ви хрумне в т.нар.”западна” астрология;
– в зависимост от целите на астролога, се изчисляват съответните хексаграми, които на свой ред могат да се преструктурират и рекомбинират за по- пълна информация
– една практически удобна употреба на хексагламите е, че те се сменят през годината по начин, който много прилича на нашия зодиакален кръг.

Точно тази възможност е в основата на нашите прогнози. Както известните ни и любичи зодии не съвпадат с календарните месеци, така и месечния набор от 12 хексаграми не съвпада нито с лунните, нито със слънчевите месеци.
Но, защото при китайците нищо не е толкова просто, и тук има една особеност.
Нашите 12 зодии са в повтаряем ццикъл всяка година. Китайските хексаграми обаче са 64, затова пълната комбинация от животни (12), елементи (5) и хексаграми (64) се извършва за цикъл от 60 години.

Следователно месечните/зодиакални хексаграми:
– не се припокриват с календарните месеци
– грубо се припокриват със зодиакалните знаци
– са РАЗЛИЧНИ всяка година. През февруари 2020 хексаграмата е била една; през 2021 – друга; миналата година – трета и сега през 2023 съвсем различна, НО еднаква с тази от февруари 1963 г

В определен и много важен смисъл китайците нямат 12 животински астрологични знака, а 64 астрологични знака със свои имена, символика и точно определени начини на проява.

Всичко това са причините да призоваваме любителите на китайска астрология да следят хексаграмните ни прогнози. В тях ще намерите:
– точно фиксиране на периода на влияние на хексаграмата
– нейното значение, енергийни ползи, съвети и предупреждения за благоприятни и опасни дейности, докато тази хексаграма е на власт
– нашите цветотерапевтични предложения за всяка конкретна хексаграма. Лечебните и подпомагащи цветове за нейния период
– най-важните събития от “западната” астрология, които вие, нашите читатели, ще можете сами да наблюдавате, как се вписват в идеята на хексаграмата

Feb 20, 2023 | Posted by in Астрология | Comments Off on Китайската астрология на хексаграмите

About Kamelia Tellalova

Бакалавър: Психолог; Магистър: Криминален психолог; Допълнителни квалификации: Експерт по невербално поведение и емоционална интелигентност (Paul Ekman International & Emotion Intelligence Academy, UK от 2016 г.), Сертифициран цветотерапевт (Aura-Soma color care system от 2014 г.), Консултант по енергийна психология (EDxTM), HR consultant