Китайска астрология за юли 2022

Тройният огън си отива и всички успяхме да попаднем под влиянието му. Едни вдигаха температура, други получиха обриви, трети бяха ухапани от жилещи насекоми (многократно) или получиха химически изгаряния, просто защото са се боядисвали с погрешната боя за коса. Имаше още дневни горещини, опъване на нерви, бурни и внезапни страсти с още по-бурни и непредсказуеми резултати. Месецът не беше спокоен и подложи на изпитание всички. Все пак сякаш повечето проблеми намираха удовлетворяващо (макар и парадоксално) разрешаване.

Новият летен месец, започващ от 7 юли и продължаващ до 7 август обещава повече добра сполука. Неговите елементи са земя и огън, но в мека ин проява. Земята е представена тук в нейния вариант z. Земята z e важна, напук на идиотската употреба на буквата върху руските танкове. Ако най-близка до представите ни за ин земя (з) е алувиалната почва или топлия чернозем, а най-близка до ян земя (З) е образът на гол, чукарест планински връх, то земята z е земята точно под краката ни. Такава, каквато е: мека ливада, градинката около блока, пътека в гората, между синорите и черния коларски път. Затова и енергията на земята в хексаграмата идва от нашата родна планета, единствен дом и извор на живот, а не от абстрактен космически елемент. Тя обещава подкрепа, храна, място за живот, но и не дава гаранции за нищо. Напомня ни, че Гея е суров родител. Понякога земята под краката ни потъва, а друг път искаме да нещо да запратим в дън земя. Огънят в горната триграма е също ин огън (до колкото е възможно това). Ин огънят е мек, топъл и обещаващ. Той не носи директна заплаха сам по себе си, но не бива да го подценяваме.

Цялата хексаграма се нарича Издигане, Въздигане. Най-разбираем символ е слънчевият изгрев, зората, розовопръстата Еос. Хексаграмата указва настъпване на един доста благоприятен период. Може да се очаква постепенно положително развитие на всички дела. Дали утрините са по-мъдри от вечерта е под въпрос, но са изпълнени с планове, надежда и очаквания. Светлината огрява земята под себе си – това е знак за естествен възход, богатство и слава. Хексаграмата показва времето, в което човек е богато възнаграден за делата си, но и когато има необходимост (китайците биха казали, че е уместно) да се консултира с висшестоящите. Също така ни съветва да не преставаме работата по самоусъвършенстването си и да действаме с грижа. Това е период, в който е възможно да усетим колко преходно нещо е славата и колко кратко трае възможността ни да сме влиятелни.

Позволено ще ни бъде да се насладим на петте си минути слава, стига да не забравяме, че тя е превратно и съмнително удоволствие.

Вече започваме да им свикваме на китайците и да сме нащрек в очакване на едно “но”. Ще стигнем и до него, но нека да отбележим още един елемент. Ако сме в положение, че с нищо не очакваме да се развием и блеснем пред обществото, хексаграмата съветва да обърнем внимание на вътрешното си слънце, да наблегнем на онези практики или ритуали, които да ни обновят и направят по-качествени хора.

И ето го неизменното предупреждение. В китайския календар понятието “годишна ваканция” определено не съществува. Макар хексаграмата да очертава един много положителен период, в който сякаш нищо не може да спре възхода на човека, все пак би било непредпазливо да се отпуснем на крилете на добрата съдба. Утрините са време на дългите сенки. Макар и да не очакваме нещо да застраши възхода и признанието на успеха ни ( да сключим добра сделка; избавяне от болест; възход на любовните отношения, творческа енергия и изяви) нека помним, че в дългите сенки понякога се крият тъмни сили, пропадане, не виждаме умишлено поставените капани или просто естествени спънки. Най-добре е видно от представата за обичаен български междуградски път, осеян с дупки и с кръпки . През деня, когато слънцето сияе, крайпътните дървета хвърлят сенки върху асфалта и ние никога не знаем дали пред нас е просто сянка или гигантска дупка, която да счупи колата ни. Не бива да забравяме също така (за пореден път) , че личната ни слава и изгряващи успехи се дължат и на мълчаливата помощ на други хора. Да умеем да сме смирени, благодарни и бдителни.

Отново ще потърсим разлики и съответствия с хексаграмата в западната астрология. И тук са застъпени два знака. Приблизително втората половина на Рака и първата половина на Лъва. Можем да открием в случая по-скоро хармоничност на енергията. Очевидната връзка на огнения знак Лъв, в добавка с неговата характерно желание/необходимост да бъде забелязан, да грее звездата му са определено свързани с хексаграмата Възход. За Рака нещата не са толкова очевидни, но не е трудно да ги анализираме. Ракът е водна стихия, но в домовата система той “отговаря” за родната земя във всичките й аспекти (родина, дом, наследствени недвижимости). В по-широк смисъл е земята под краката ни , а както обяснихме китайския елемент земя тип z, е родната ни планета, родният край изобщо. Така, въпреки водната стихия на Рака (а може би точно заради нея?!), можем да го видим как се оглежда в хексаграмата Възход.

Много дебело трябва да да подчертаем и никога да не забравяме, че все пак подобно съвпадение на елементи в хексаграма и западни зодиакални знаци е рядкост, а не правило.

И така, нека да продължим с останалите важни астрологични сигнификатори за периода. Започваме с пълнолунието в Козирог. Луната тук е доста измъчена. Около 13 юли е добре да имаме предвид онези сенчести пропадания, за които говорихме при хексаграмата. Особено по отношение на семейни проблеми във всичките им аспекти и особено ако член на семейството реши, че има отчетливи заслуги към семейните дела.

Периодът е белязан с проблеми, които ще създават ту Венера, ту Меркурий. Всички те обаче бледнеят пред истинската грижа, която могат да създадат съвпадат Марс/Уран, който прави квадрат със Сатурн. Аспектът ще е активен в продължение на няколко дни между 28 юли и 2 август. Може би в лошото има грам късмет и той е, че са въвлечени знаци и домове, които не отговарят за огнен ад и катастрофи. Но пък ще са засегнати финансови активи и нечии родни домове – все елементи, жизненоважни в дългосрочен план. Тук могат да се реализират най-мрачните значения на хексаграмата: внезапни загуби и падения, както на репутация така и на активи. Ще се доверим на Гал Сасон, който твърди, че 31юли е особено опасен ден. Вярно е, че на който му е писано да се удави няма да изгори, както твърди поговорката, но не пречи да сме допълнително бдителни.

В останалата част от периода ще се радваме на силна интуиция, много силна творческа енергия за хората на изкуствата, много любов.

Сякаш в детайли енергията на китайската хексаграма не съвпада съвсем с указанията на западната астрология, но не бива да се прибързва с изводите. Преди всичко трябва да имаме предвид, че китайската система не работи с планети като Уран, Нептун и Плутон, а точно Уран и Плутон взривяват мира в “гората”. Не трябва да забравяме, че тези планети действат чрез групи от хора, които влияят (обикновено пагубно) на други групи от хора и по този начин превръщат обществени събитията в лична съдба. И понеже хексаграмата Възход/Изгрев означава да изгрееш, да станеш видим пред мнозинството, то да знаем, че така се превръщаме и в чудесни мишени за директен или случаен обстрел.

 

    

       

 

Има някои магически методи, с които да засилим защитата си и да си осигурим повече добра енергия. Цветовете могат да ни подсилят. Да носим жълти, прасковени, коралови и червени дрехи и аксесоари. Да си сложим ярки бижута. Да не се страхуваме да бъдем видими. Да наблегнем на онази работа и духовна практика, която ни е извадила от дупката тогава, когато нищо друго не ни е помагало. Предизвикателството е да приемем с достойнство и емпатия съдбата си.

 

Jul 4, 2022 | Posted by in Астрология | Comments Off on Китайска астрология за юли 2022

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.