Oгън в огън

Дойде и новата хексаграма, която ще филтрира енергията към Земята през периода 19 май – 17 юни

 

Това е една изцяло огнена енергия. Имената й трябва да се тълкуват, а те са:

Прилепващтото – основното качество на огъня според китайците е неговата прилепчивост. Той се нуждае от повърхност, върху която да гори и така създава вътрешни връзки между нещата. Един вид ги слепва, стопява и съединява.

Изгаряне – това е ясно сякаш от само себе си, но тук има уловка. Хексаграмата е ин, а елементът е ян. Значи ще говорим главно за съдържащата, задържащата му способност. Не е огънят на пожара, а тлеенето след него.

Независимост – интересно име. Огънят е яркостта на свободната личност. Човек блести, когато  е пренебрегнал условности и дори собствения си живот.

Често хексаграмата се обяснява като блестяща. Това е мрежата, която се получава от интерференцията на светлината, което случайно или не е показано в последното име на хексаграмата Мрежата.

Имената на хексаграмата ни дават темата за разговор. Понеже прогнозите ни са изтъкани в духа най-вече на източните традиции, трябва да  започнем от характера на строителния й елемент според тях. Огънят, твърдят китайците, е елементът на медитацията.  Умението да се медитира и да се  постигат резултати в това занимание се дължи на наличието и количеството на елемента огън. Медитацията е съвършеното сливане на тренирания ум и тренираното тяло. Ние удобно забравяме това, считайки, че всеки който може да заеме положение седнал в стол, автоматично му се удава и да рее вътрешното си зрение.   Това е много далече от истината. За качествена медитация е нужен също и добър учител поне, докато се схванат основни принципи. Тук се проявява първото важно указание на хексаграмата: поискайте съвет, учете се от учител с опит, тренирайте. Не гледайте сложените в рамка дипломи, твърди хексаграма 30, а гледайте какъв опит има човекът, който ви учи.

На второ място идва призив към практикуване на огнени ритуали. За тях е нужна сериозна духовна и физическа подготовка. А понякога и дарба, която не  всеки притежава. Ако не можете да вземете участие в такова преживяване, то поне си направете свое. Упражнения със свещ или нещо друго, което можете да си харесате в книгите. На 21 май се честват  Св.Св.Константин и Елена, но в нашия обреден календар това е началото на нестинарския  “сезон”.  Истински огнен ритуал. Хора в медитативен транс ще вървят по жарава, за да спасят душите си.  По-вдъхновяващо от това да гледаме е самото участие, ако духовете-закрилници го позволят. Езическо и прекрасно.

Огнената хексаграма ни предлага да не страхуваме да изпъкнем като личности с цената на неудобства, дори присмех и отхвърляне. Това е най-очевидно в шаманските обредни лечебни действия. Шаманът е различен и знае, че е различен. Също знае, че в това е силата му, която не му е дадена за слава и украса, а за да лекува. Действия, които са безкористни, свързват хората в ненарушима мрежа и носят духовни преживявания. Шаманът се смята от сънародниците си за блестящо същество (понякога, защото е “съставен “ от блестящ планински кристал, а друг път защото тялото му свети в медитацията). Шаманът е огнено същество, но не е буен и див огън, а омекотен и подчинен на нуждите на хората.

Резултат от дейностите, които този  път са изпълнени с ритуален и мистичен характер, е израстване на съзнанието, чрез смелост и упоритост.

Още малко примери може би няма да са излишни, за да разберем по-добре природата на огън ин. Най-близко подобие в познатата ни астрология е окултното обяснение на някои  астрологични домове:

  • частично 8-и дом (там се намира гъвкавото, което винаги оцелява след духовната смърт и трансформация);
  • Много от 9-ти дом (духовните учители, ритуали на посвещение, големите открития в полза на другите)
  • И отново части от 10-ти дом (всички явни, видни и авторитетни прояви на личността в обществото).

Изразено в знаци това са  25% Скорпион, 50% Стрелец, 25% Козирог. Присъствието на Марс е осезаемо, макар и скрито.  Тръпкопобиващият  воден Скорпион е марсов знак, в Козирог Марс е най-малко разрушителен и най-добродетелен (упорит без да е досаден инат и работлив, особено ако има кауза). Стрелецът е огнен знак и Марс е често добре дошъл, особено в качеството му на пламенен, дълбоко вярващ учител и ученик.

Не е учудващо, че и в прогнозите на западните астролози Марс има такова очевидно присъствие през този период.

Той започва с новолуние в Телец, като през времетраенето му е подходящо да медитираме върху  възможността да превърнем талантите си в работа; как да станем по сигурни в съществуването си, благодарение на онова, с което ни е надарила природата.

 

От 20-ти до 27-и май

ще сме под силното влияние на огнената енергия, която чрез Марс и Слънцето ще достига до нас . Марс ще преминава от един сложен аспект с Плутон в друг, с Юпитер. Така огнената енергия ще бъде ограничавана и контролирана от по-висши планети. Плутон се счита за духовна и висока октава на Марс. Доста често това означава най-вече досег с несъзнавани пластове, които съдържат болка и травма, подчинени са на тайната на рода и семейството. Така, че Марс ще се бори да разкрие миналото, за да не бъде контролиран от него, но тази задача никога не може да бъде решена до край. С медитация и работа върху душата/психика можем да се научим да общуваме с миналото от позиция на разбиране и опрощение.

Юпитер ще образува следващия труден аспект за Марс. На тази огнена еуфория е най-добре да се противодейства с не-действие, здрав разум и безкрайно търпение. Слънцето в Близнаци има за цел основно да свързва и създава комуникационна мрежа от хора и идеи. Квадратът със Сатурн ще ни накара да взимаме под внимание думите на възрастните и по-високо стоящите. Огнената енергия на периода не ни прави по-толерантни към критика, но пък ни дава енергия да се противопоставим и да се учим.

След 27-и май

Марс сякаш отстъпва шоуто. Венера и Меркурий не са огнени планети, но определено ще нагорещят атмосферата. Ще ни обземат трескаво фантастични идеи, ще сме привлечени от тъмната страна, от магическата мрачност. Сега е време да се научим да търсим скрития смисъл, втория план на случващото се. Меркурий ще се прибере “у дома” на 11-ти и ще ни накара да се почувстваме истински свързани  с хората от нашето духовно племе.

Времето на удоволствие, разговори, кипящи идеи и свързване ще приключи на 17-ти юни с навлизане на Сатурн в неподвижна фаза.  Сякаш ще излезем от удобна и топла стая и ще затворим вратата зад гърба си. Тази стая е част от вътрешното ни пространство и ни стига да знаем, че е там и че я имаме.

Помощни атрибути, които да ни предпазват и стимулират:

Цветовете са: червено, розово, бяло, наситено зелено и дълбоко виолетово.

Камъните са: малахит, диамант и стъкло.

За ритуалите ще са нужни: мечове, огледала, свещи.

Благоприятно е, казват китайците, ако плачем и понякога сме не много щастливи. Това, на пръв поглед смахнато твърдение, е много важно. С плач и умереност на емоциите привличаме противоположната водна енергия и така няма да позволим на емоционалното  безумие да ни погълне, както огънят поглъща всичко.

В класическото Таро няма съответствие на тази хексаграма! Това е недвусмислен знак, че идеята за мек, приемащ и подхранващ огън е трудно да се интерпретира за западните ни умове.

Аура-Сома обаче има точно и удачно съответствие. Това е комбинация  №30, бутилката се нарича “Крака в земята, глава в облаците”. Не само, че цветовете  са точни, но и идеята е много на място спрямо хексаграмата – медитиране, без да се откъсваме от действителността. Хората са свързани и чрез идеи, и през ежедневни връзки. Това е и учителят, и ученикът. Най-красиво го е казала Черната царица на Алиса: “Преди да кажеш нещо, брой до десет и помни коя си”

May 22, 2023 | Posted by in Астрология | Comments Off on Oгън в огън

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.