Огън в планината

Хексаграма за 20 април – 19 май

 

Предлагаме на вниманието ви новата хексаграма, която ще управлява периода от 20 април до 19 май. Както вече сте забелязали, малко изместваме датите, за които правим прогнозите си. Това се налага, за да сме напълно в крак с всяка нова хексаграма. Да се съобразяваме с влиянието й не е лесна задача за нас. Ние сме свикнали прогнозите, на които разчитаме, да обхващат или съответния месец от годината (май, юни и т.н.), или да обхващат една зодия (така сме свикнали с тях, че ги намираме за друго удобно подразделяне на годината). Китайските хексаграми, както не веднъж сме споделяли, имат валидност от тридесет дни. Тези периоди на валидност обаче не съвпадат нито със западния календар, нито със зодиакалния. Те са просто периоди от по 30 дни. Тази странност е причина да призоваваме вас, нашите читатели, да следите страницата ни, за да можете да сте своевременно информирани.

През 2023 дълго живяхме под знака на един космически елемент – Дървото. Февруари, март и април до 20 ти бяха белязани само и единствено от тази стихия. Сега на 20 ти април това ще се прекрати и е възможно доста осезаемо да усетим навлизащата нова енергия. Ще ни управлява енергията на Земя Ян и Огън, комбинирани в хексаграмата Лю – Пътуване.

Важни са съветите на китайските мъдреци. Те ни казват, че когато сме на път (духовен или съвсем реален), ние сме особено уязвими. Далече сме от дома, от познатото и сигурното.  Разчитаме на това, което имаме и на близкостоящия човек. По време на път загубата на вещи, на спътници или дори на увереност в себе си се изживява много драматично. Пътувайки, попадаме в непознати земи. Можем да усетим враждебност дори само защото сме чужденци (или не принадлежим към затворения кръг от хора, към който духовно се стремим).

Животът на Пътешественика в много голяма степен зависи от уменията му да се адаптира. Не сме в позиция да налагаме житейските си позиции, да твърдим че сме единствено прави и, че ние знаем най-добре. Пътешественикът е различен сред непознати. Ако мненията им съвпадат за едно, може да не свъпадат за друго. Трябва да се уважава мнението на другите, дори само защото те са в по-силната позиция да са си у дома. Трябва да запазим добрия тон и добро възпитание.

За духовния Пътешественик важат същите условия. Той навлиза в територията на учения и традиции, които не познава. Стреми се да му бъдат разкрити умения, за които трябва да покаже качества. Най-вече уважение и смирение.

Отсъждането на Оракула гласи:  успех в малките неща. Разчитайте основно на себе си. При всяка възможност попълнете запасите си от енергия. Бъдете учтиви и толерантни към онези, които наричате чужди. Бъдете бдителни и внимавайте да забелязвате всичко, което става около вас. Пътешественикът е ученик на случая и от вашата наблюдателност зависи много. Духовните Пътешественици да се пазят от онова, което наричаме духовна гордост .

Още важни ориентири: възприемете всичко, което се случва, като необходимост. “Имало да става”.  След което продължете по пътя си. Не оставайте там, колкото и да изглежда примамливо. Сега трябва да се движим.  Да развиваме смелостта си, очаквайки среща с непознатото. Да култивираме увреност в себе си, за да следваме предначертания път. Всяко създание следва своето Дао.  Следването на своя Път с увереност и спокойствие – това неминуемо ще донесе добра съдба.

Западната астрология ни дава важни ориентири

 

На 20 април имаме новолуние в Овен, придружено с пълно слънчево затъмнение. В добвка Меркурий е неподвижен. Не очаквайте каквото и да е в този ден. Буквелно и преносно е хвърлена сянка върху напъните ни  да придвижим нещата. Тук участие взима и квадратурата Плутон Слънце.  Тези конфигурации вещаят много трудности за изявата на всеки едни от нас. Колкото и да се опитваме да управляваме и направляваме процесите, това са напразни усилия.

По-ефективно е да приемем изчаквателна позиция, да пестим енергията си, защото сме много уязвими и ще го разберем по недвусмислен начин.

Целия период до 18ти май е сякаш под знака на разпиляване на енергия. В това число физическа, психична и дори финансова. Започващия знак на Телеца ни учи, че най-голямата ни ценност е собственото ни тяло. Да помислим здрави ли сме, чувстваме ли се добре, харесваме ли се и дори чувстваме ли се в безопасност. Тежките планети ще бъдат в трудни аспекти и непрекъснато ще ни предизвикват най-вече чрез хората и обстоятелствата, с които ще се срещаме. Ще ни се струва, че ударите идват отвън; че другите нарочно ни провокират; че че обстоятелствата някак внезапно преобръщат дневния ни ред.  Планирали сме внимателно житейското си пътуване, но до 18 ти май сякаш хора и неща нарочно пъхат прът в колелата ни.

Тук да си припомним основния съвет на китайския Оракул – нещата се случват и е най-добре да приемем, че така е трябвало. Да не търсим виновници, а по най-бърз начин да продължим напред.

Пълнолунието на 5ти май също е с подводни камъни. Полза ще могат да извлекат само онези, които са сигурни в уменията си, придобити от години духовна практика. Докато останалите е по-добре да останем в покой и да не дърпаме дявола за опашката.

 

Apr 21, 2023 | Posted by in Астрология | Comments Off on Огън в планината

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.