Прогноза за енергийната активност от 6 юни до 7 юли. Внимание: Огън!

Пътешествието ни в света на китайската астрологическа прогностика продължава и през месец юни. От 06.06. 2022 започва поредният слънчев месец в китайския астрологически календар. Той ще продължи до 7 юли. Преди да се впуснем в изследване на енергията, която ще ни донесе и да обърнем внимание на благоприятните активности, които да предприемем, нека се обърнем за миг към изминалия месец.

Ако сте успели да укрепите семейни и близки приятелски връзки, ако не просто сте запазили топлия тон, а и сте планирали още по-дълбокото им укрепване, то сте пуснали една златна паричка в кармичната си касичка. В допълнение, ако сте започнали нещо и сте му осигурили здрава почва, подсигурили сте бизнеса си или сте започнали образование, връзка, пътуване, каквото и да е стига да имате силите и средствата да го завършите, също сте направили вярната стъпка. Колкото по-дългосрочни са целите, които сте си поставили и сте обезпечили, толкова по-хармонично сте действали спрямо вселенската енергия.

Този интимен, семеен и подкрепящ период ще се смени доста рязко след 6.юни. Тогава настъпва един от същинските летни месеци по китайския календар (да не забравяме, че те се намират на по-различна географска ширина), докато в нашия лятото започва да се разгръща. В сезонната подредба лятото се управлява изцяло от елемента Огън. За сезона и за неговия елемент можете да прочетете в нашата библиотека, затова сега няма да се спираме надълго върху енергийните му характеристики, принципни идеи за действие и препоръки. Тук само отбелязваме, че сезонът е под активния елемент на огъня, защото хексаграмата, която ще управлява периода 06.06 – 07.07. 2022 е изцяло огнена. Това е тридесета хексаграма Огън върху Огън.

Това мощно натрупване на един елемент е удобен момент да разгледаме една много важна принципна особеност не само в астрологическата прогноза, а и в китайското мислене въобще. Тя е предмет на книгата на Франсоа Жюлиен “Искаш ли да успееш,  заобиколи”. Този синолог е открил дори на свой гръб, че в Китай никой не говори директно това, което иска да каже. Съветите не се дават в прав текст, препоръките следва да се тълкуват, а не да се прилагат. Като имаме това наум, следва да се замислим сериозно върху действията и мислите си през този период на тройния огън.

Директното значение на хексаграмата е скрито зад името й “Огън”, а някои предлагат и “Независимост”. Според тези значения тя благоприятства :

-способността да се отличим, да блеснем

-да покажем на света своята индивидуалност по всякакъв начин.

 

Ще бъде благоприятно подобаващото отбелязване на всякакви специални случаи от рождени дни, дипломиране или повишаване в работата, до наистина специални, като раждания, кръщенета, сватби, годишнини и всичко, което носи табелка “специално събитие”.

 

Ако няма такива поводи да се отличим, то можем да вкараме в ежедневието си детайли, които да ни направят “видими”, забележими. Дори и това ако не е по силите ни, можем поне да направим нещо за себе си: да носим ярко цветни дрехи, да си позволим дребен лукс. Важното е да предизвикаме вселената, да ни забележи.

 

Хексаграмата ще благоприятства и всякакви действия, предприети самостоятелно, самоинициативи, смели постъпки. Във всички случаи това ще е открояване от тълпата. Може да са ярки, дори войнствени действия, но може и е особено желателно да е стъпка към уединение с цел самоусъвършенстване, поемане на инициации или други важни ритуали (особено огнени) на прехода към ново ниво на съществуване. Би трябвало вече да усещате особената парадоксалност на хексаграмата. От една страна бляскавост, а от друга – уединение. Бляскавостта може да е дори интимна, а уединението да стане гръмко. Въпросът е в нагласата, че се прави нещо изключително.

 

Благоприятно за периода е действието от позиция на натрупан опит и рутина от дългогодишна работа. Да оставим настрани учебниците и дебелите книги, и да видим какво наистина можем.

Най-сетне хексаграмата предлага пълна сексуална изява.

Още едно тълкуване можем да открием в други нейни имена “Мрежа” или “Прилепване”. То е още по-точно типично китайско. Има се предвид не взаимосвързаността или използването й да задържа и улавя неща. По-скоро се визира способността на огъня да пълзи като прилепен  и да се разпространява до там, до където има нещо за горене.  Експанзивно разширяващ се във всички посоки.

Най-накрая нека не изпускаме от поглед и едно обобщаващо мнение на китайските астролози, а то е че хексаграмата съдържа голяма доза неопределеност. Към него прибавяме и едно на пръв поглед странно изречение в тълкувателните текстове:

 

“Тъжните чувства са благоприятни”.

Ние българите имаме подобно мнение, че “много хубаво не е на хубаво.” Но при китайците смисълът е друг. За да не прегреем от прекаления огън на ян активностите, е необходимо да запазваме ума спокоен, а чувствата хладни. Колкото и да предполагат бурна радост, купони или не дай Боже духовна гордост, събитията трябва да се изживяват с вътрешна умереност и уравновесеност.

Неопределеността носи и голямо предупреждение. Точно, когато нещата изглеждат най-категорични, трябва да проявим особена бдителност.

От класическата астрология можем да добавим няколко важни сходства в особеностите на периода. На първо място ретроградността на Меркурий е приключила и понеже сме във владенията на Близнаци, ще имаме чувството не само че тръгваме напред, а че определено се движим с превишена скорост. За известно време Венера ще е в съвпад с Уран, което ще донесе яркост и оригиналност в живота. Не само в любовния, а и във всяко значимо социално събитие.Има и два магически дни. Първият е лятното слънцестоене – време за огнено  пречистване и ритуали. Другият е Еньовден. Билките, набрани на този ден, при това до 11ч. сутринта ще имат огромна ян сила. И на последно място, но много важно предупреждение. Малко преди 1 юли и почти до края на периода, за който говорим 7 юли Марс и Плутон ще са в квадратура. Огненият Марс ще вилнее върху земята. Особено застрашени са планинските райони. Особено внимателни трябва да са хората с власт.

Огнената стихия на месеца може да бъде балансирана поне в личен план с цветовете на Аура-Сома.

Предлагаме ви на първо място типични за периода комбинации:


   

 

Сега е времето да блеснете с ярки бижута и злато, но помнете, че скъпото трябва да се носи с достойнство и смирение.

Освен тях, силно препоръчваме водните комбинации:

 

 

       

 

 

Предлагаме и два магически камъка: тюркоазът ще се погрижи за добруването на щитовидната жлеза, а аквамирнът ще подкрепи бъбреците.

 

В този огнен период общувайте с водата, колкото се може повече. Нека храната ви съдържа достатъчно течности и не забравяйте, че истинската прохлада идва от умереността и балансът на чувствата.

Jun 5, 2022 | Posted by in Астрология | Comments Off on Прогноза за енергийната активност от 6 юни до 7 юли. Внимание: Огън!

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.