Цветовете на 2022 според китайските мъдреци

Китайците определят цветовете на астрологическия период според елементите, които го управляват.

В  предишната статия говорихме за тигъра, като структурен елемент на годината. Тук трябва да отбележим присъщите му цветове. На първо място това е черното. Не само защото годината е водна т.е основно черна на цвят, а и защото райетата на тигъра са черни. Вторият по важност цвят е синьото, защото и той е сред цветовете на елемента вода. Трети цвят е зеленото. Удивително е , но има причина. Тигърът е символ на елемента Дърво и то на буйно растящото ян дърво. На четвърто място е тъмно жълто-оранжевият цвят на другите райета на тигъра. Жълтото е цвета на елемента земя, но ние знаем от другите ни статии, посветени на китайската езотерика, че всеки китайски месец е изграден от присъщия на сезона елемент(и цвят) в първата половина, а във втората – от елемента земя, защото това е нашата родна планета (почва; пръст, от която сме създадени).

И така за годината 2022 постоянните цветове са: черно, синьо, зелено и жълти нюанси. Или, погледнато през света на Аура-Сома, изглеждат така:

След като публикувахме нашата интерпретация на китайския календар за годината 2022, се оказа, че повечето американски фън шуй сайтове предлагат 63-та хексаграма за годишна. Нашата информация идва директно от китайски алманах, в който са указани всички годишни, месечни, дневни и часови цикли. Там недвусмислено е написано всичко за годината 2022 така, както ви го предложихме в предходната статия.

Смятаме, че тази прогноза се оказа потресаващо точна, с оглед на световните и национални събития. Те ни помитат и определят дневния ни ред. Едва ли някой се чувства напълно сигурен, търсят се решения и нови структурни промени в живота на държавите, а и на всеки един от нас. Всичко зависи от всичко и случващо се на големите сцени засяга едва ли не всеки жител на планетата, макар и той да не го осъзнава.

Календарната годишна хексаграма съвпада с месечната хексаграма за първия годишен месец от китайската година. По тази причина, ако искате да си припомните значенията й, бихте могли да прочетете статията ни за годишното предвиждане 2022.

Сега ще ви предложим описанието и на втория годишен месец (от китайската година), който току що изтече, а вие преценете дали синхроничностите не са прекалено много. Алманахът определя за него 39-та хексаграма, която говори за:

 

“Пречка, препятствие”:

Когато ни залива заплашителна и огромна сила, трябва да се обърнем към вътрешните си устои, онова в което вярваме на живот и смърт. То е могъщата сила, която помага да се удържат позициите.Да осъзнаем собствените си ограничения. Трябва да се опитваме да направим поне нещо от хубавите работи, които съветваме другите да направят. Опасностите могат да се спрат с мъдрост. Целият ни обществен и икономически живот, който засяга абсолютно всеки от нас, и опитите да се  спре войната могат да се опишат с горните думи.

 

За да бъдем още по-актуални, ще ви предложим да експериментираме заедно. В китайския календар за следващия месец е определена хексаграма. Това е  62- ра хексаграма, която се нарича “Дребни излишъци/ползи

Основното значение на хексаграмата се отнася за времето от началото на Април до първите дни на Май.

 

Дребни излишъци”  говори за :

малко натрупване на полза и придатък. Предвещава успех, но при известни условия. Желателно е да сме настоятелни в делата си. Може да се постигнат малките цели, но не да се завършат велики дела. Съветът е да не залагаме на движението нагоре (издигане, натрупване на неща, изкачване). Добър резултати би дало движението надолу. Това означава да се отнасяме с уважение и респект към хората около нас и особено по-ниско поставените (или тези, в по-голяма нужда). Да печелим симпатии, да бъдем по-добри и така да затвърдим позициите си, защото предстоят важни времена. Още не е дошло време за обиране на плодовете от работата. Добре е да се изчака уважително и да се заложи на сигурно. Очаква се силно и плодотворно време, но още не му е дошъл момента. Сега е време за малки, но сигурни крачки и печелене на съюзници.

 

Да видим и какво казват цветовете на тази хексаграма. Тук елементите са отново дърво Ян и Земя. Следователно, водещите цветове за периода началото на Април – началото на Май, са: Зелено и Жълто (макар и в по-студените Ян оттенъци на жълтото):

И в двете комбинации сме спазили важното изискване да се комбинира цвета на месеца с поне един от цветовете на годината.

Apr 5, 2022 | Posted by in Астрология | Comments Off on Цветовете на 2022 според китайските мъдреци

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.