09.04-07.05 Запази спокойствие, наблюдавай внимателно и събирай сили

Достолепните имена на новата хексаграма са Неподвижност, Спокойствие и Непоклатимост. Изобразява се от две планини. За китайците свързаните планини са израз на спокойствие и съзерцание.

Спокойствието обаче не е лежерно. Оракулът предупреждава, че трябва да внимаваш, когато напускаш собственото си, т.е. присъщото ти място. В много случаи е по-добре да запазиш спокойствие. Спри, изправѝ гръб и от мястото, в което пребиваваш неподвижно, огледай околността. Успокой ума си, успокой и сърцето си. Запази хладнокръвие и действай без емоции.

Така се пребивава в йога асаните или в любимото на китайците действие чрез не-действие (у-уей). То изисква да се отдалечиш от проблемите. Не участвай, а наблюдавай. Най-вече себе си, собствените ти реакции на света около теб. Дай си пауза и остави нещата да се движат сами.

Да останеш в спокойствието не е постоянна житейска позиция, не може да пребиваваш там непрекъснато, каквото и да казват йоги и гурута. Трябва обаче да се научиш да извличаш най-доброто от наложения момент на бездействие. Точно както Оби-Уан Кеноби медитира пред стъклената преграда, която го разделя от злия сит в очакване на битката.

Неподвижността е съсредоточена сдържаност, тя е начин на вътрешно пребиваване, но и на външно спокойствие.

Оракулът обяснява, че в този период на годината Горното и Долното резонират враждебно. Не владееш положението, не можеш да действаш. Не владееш дори собственото си тяло и движение. И тук идва най-важното – ако успееш да се спреш там, където движението ти вече е невъзможно, като там използваш ситуацията мъдро, запазвайки хладнокръвие, то неприятности няма да има.

Оптималните стратегии в състоянието на неподвижност са пояснени тук:

По различни причини може да ти се наложи да спреш. Може да нямаш повече сили, противникът да се е оказал по-силен, възможно е самото действие вече да се е обезсмислило или да си достигнал определен успех и сега да е време за нещо друго. В такъв момент просто спри.

Своевременното спиране се нуждае от ясна причина. Трябва да си я разбрал. Дори да си предан ученик и последовател на някого (или на нещо), сега трябва да имаш свое мнение, независима мисъл, да усъвършенстваш личните си качества. Има спиране, защото твоят личен път вече се отклонява от този на учителя, школата, партийната линия. Да поемеш в твоята посока е знак за растеж и идентичност.

Ако не спреш навреме там, където е необходимо, ще си навлечеш неприятности. Неизменно. Ако продължаваш да натискаш в една и съща посока, единствено ще откриеш, че е било напразно и те е изхабило. Това е провал.

Когато си в сложна ситуация, успокой сърцето. Тревожността и емоционалната припряност те тласкат към действия, които ще те провалят.

Да проявиш сдържаност означава и да внимаваш в думите. Най-важно е познаването на контекста и така да подбереш единствено подходящото време да се изкажеш.

Най-сетне, ако си достатъчно издръжлив и търпелив, колкото е нужно, ситуацията ще се разреши сама.

Магическите качества, които можем да усъвършенстваме в този период на непоклатимост, са развиване и придобиване на огромна сила, зад външността на пасивност и спокойствие. Развиване на прямота и непреклонност. Мощ, която няма нужда да бъде афиширана.

  • Цветовете са тъмно жълто, черно и оранжево. Така комбинирани, те казват: “Внимание, опасен съм и жиля!”
  • Растенията и ароматите са пълзящите, бор и лотос.
  • Металите са сребро и желязо.
  • Камъкът е диамант.
  • Осигури си почивка, възстановяване и пасивна медитация.

Всичко, описано до тук в хексаграмата и присъщите й качества, е много характерно за слънчевия знак Телец. Той е непоколебим, с огромна сила да противостои. Поставя здрави основи на начинанията. Хексаграмата обхваща Овен в самия му край и началото на Телеца. За родените в този период на годината инатът и упоритостта не са просто думи. Те ги изпълняват с неподражаема виртуозност, за ужас на всички останали. Добичетата са се запънали, но околните инстинктивно долавят стаената им вътрешна сила и непоколебимост, затова внимават. Телците особено не са привърженици на излишните движения, нито на прибързаността. Имат отлично самочувствие и знаят кои са, без да се мяткат безцелно насам-натам. Такива ще трябва да станем всички ние за времето от 9ти април до 7ми май. Добре е да ги послушаме, защото периодът е изпълнен с предизвикателства, през които само уравновесеният и респектиращ Телец може да ни пренесе.

Започваме с Ретрограден Меркурий от 02ри до 25ти април, когато е добре да ограничите всичко, свързано със сферите на Меркурий (комуникация, подписване на договори, пътувания, нова работа). Довършването на вече започнати/планувани задачи е успешно, не и предприемането на нови и решителни действия.

Продължаваме със съвпад Марс/Сатурн до 11ти април, който казва само едно – действай обмислено в една посока, не хаби енергия в разпиляване и не отваряй фронтове, които не можеш да покриеш.

На 11ти и 12ти април нов съвпад Меркурий(Ретрограден)/Слънце. Идеи, творчество, нови решения, но не и нови начинания.

От 15ти до 26ти април трети съвпад, доста продължителен Юпитер/Уран. Нови идеи особено в технологиите, възможни плодотворни връзки с партии, фирми, групи, клубове и т.н.

От априлските астрологически сигнификатори има още един значим аспект и това е квадратура Слънце-Плутон.Тя носи проблемни взаимоотношения не толкова с отделни личности, колкото с юридически лица, които да ни демонстрират нулево и дори отрицателно отношение. Трябва да внимаваме дълбокото ни и справедливо възмущение да не донесе неприятности. Този аспект започва по-меко на 14ти, но около 18ти става по-интензивен.

Преди края на април има още два съвпада, които дори само с наличието си, изискват внимание.

На 19ти Меркурий/Венера, който по принцип е творчески, но да не забравяме, че Меркурий не е в типичната си превъзбудена форма, а е по-скоро женски и потънал в себе си. Така, че творчеството е повече форма на вътрешен живот и вътрешно преживяване на естетика и любов. Към тях, както отбелязва Гал Сасон, ще се присъедини и Хирон, чиято наранена душа ще намери временна утеха.

28-30ти април е съвпадът Нептун/Марс. Хубаво е, че вече сезонът на вирусите е зад гърба ни, но все пак не подценявайте възпаления и здравни неразположения от всякакъв характер. Марс/Нептун е много страстен и носи дори самозабрава в интимните взаимоотношения. Много интуитивен и дълбоко психичен, същевременно силно чувствителен.

Две важни за всеки човек планети Марс и Венера, които определят жизнеността ни и хармонизирането ни спрямо света, влизат в собствените си владения. Това неминуемо носи зареждане с физически и емоционален плам, но също с жизнена красота, нежна любов и земна енергия. Как ще ги оползотворим, зависи от конфигурациите във всеки индивидуален хороскоп, но така или иначе натрупването на жизнена сила и усещане за лична енергия ще са осезаеми. Марс навлиза в Овен на 30ти, а Венера ще е в Овен от 5ти до 29ти. Не забравяйте, че в този знак Венера реагира бурно на всичко, което не харесва. Особено на закъснения; забавяния; неизпълнени обещания. Добавя нетърпение; импулсивност; по-категорична и остра реакция на случващото се, както и емоционално напрежение. Марс от друга страна ни дава енергия и сила, тук ни предоставя отлична възможност за нов старт и изпълнение на замисли и промени.

Последният труден аспект за периода е 1ви май, когато Венера и Плутон ще са в квадратура. Разрушителността на инстинкта ще се бори за надмощие със структурираната лична воля. Заложете на древния принцип, че красивото е добро и поставете инстинктите под контрол.

Този период е определено сезонът на съвпадите. Кое е странното и важното? Всеки съвпад представлява амалгама от планетите, които го образуват и така се получава нещо ново по характер. С други думи ще ни влияят, макар и за по няколко дни, съвсем нови “планети”, съставени от съвпадащите си. Това, с думите на джедаите, създава силни смущения в “силата”, тоест в нормалното протичане на енергия. Добре е в такива дни да сме събрани, да знаем кои сме и преди да направим каквото и да е, да си припомним хексаграмата или поне да броим до двадесет.

Apr 9, 2024 | Posted by in Астрология | Comments Off on 09.04-07.05 Запази спокойствие, наблюдавай внимателно и събирай сили

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.