Заслепени от светлина в периода 08.05 – 05.06

Може ли хубавото да бъде и лошо, може ли светлината да бъде наистина убита? Китайците сякаш се забавляват да слагат лъжица катран в меда и обратното – да те накарат да си мислиш, че катранът е мармалад от шипки.

 

От 8и май до 5ти юни ще ни води хексаграмата Наранена светлина.Точно, когато сме си мислили, че нещата са толкова трудни и няма накъде повече, ето че китайците ни изненадват. Има. И е хубаво да сме подготвени за идващото.

И така, светлината навлиза в земята, казват те. Светлината на Луната е затъмнена. Затова, призовават ни мъдреците, отглеждай светлина вътре в теб. Външните придобивки скрий или показвай внимателно! Използвай големите външни затруднения, за да свършиш полезна вътрешна работа. Полезна за теб и за другите.

В друг тълкувателен текст хексаграмата се казва Поразена яснота. Той дава ясни и точни принципи за поведение в идните седмици.

На първо място се научи да скриваш своята светлина, като я поддържаш вътрешно. Този съвет е заради непреодолимостта на естествения ход на събитията. Точно сега не можеш да промениш курса им и противопоставянето е напълно безсмислено. Щом ситуацията е нарастващо неблагоприятна, стой далече от опасността.

На второ място бъди търпелив в сърцето, гъвкав и мек в поведението към околните. Когато бедата е дошла, отстъпѝ. Особено, ако нямаш поддръжката на околните, гледай да ограничиш катастрофата (или последиците от нея).

Трето. Трябват изключителни усилия и действия за потискане и унищожаване на лошото у всеки от нас (гняв, завист, желание за отмъщение…). Вътрешни индивидуални усилия. Когато светлината е напълно потисната и света е пълен със сивота, изпълзяват странни създания, странни мисли. Тук има възможност за справяне и тя е в алтруизма. Да не действаме, тласкани от лични амбиции или злина.

На четвърто място идва важното указание. В условия на сложни обстоятелства и липса на всякаква яснота (какво се случва и кой го прави) е трудно да избереш правилното място, което да заемеш. Тук доброто решение, колкото и парадоксално да изглежда, е да поемеш риска и да се изправиш не само срещу опасността, но да застанеш на уязвим позиция. Оракулът твърди, че в идните дни това ще се окаже най-сигурното и добро място за избягване от опасността!

На предпоследно място, когато ситуацията изглежда безнадеждна, не предавай себе си. Придържай се към своя Път и бъди твърд, търпелив. Не губи кураж и надежда. Когато обстоятелствата се променят, а сме останали верни на себе си, може да се окаже, че сме в печеливша позиция. Повече за този аспект вижте и в астрологическата част по-надолу.

Защото в края на краищата, когато тъмнината е достигнала своя апогей, не ѝ остава друго, освен да започне да се отдръпва. Светлото ще дойде и нещата ще се променят.

 

От гледна точка на езотеричното тълкуване, третото име на хексаграмата Светлината умира, е знак за временно отдръпване от активна работа. Това е време, в което могат да те атакуват от завист към дарбите и талантите ти или просто защото си популярна личност. Хората със стадно мислене ще диктуват условията. Затова най-добре е да не демонстрираш колко те бива. Сега не е момент да блестиш, защото така ще привлечеш враговете си като молци към свещ.

Време е за ритуали, които да те свържат с подземните енергии и сили. Медитирай върху тъмната страна на живота и вселената. Почитай и се придържай към тайните.

Цветовете са черно и сребристо. Металите са мед и сребро, а камъните са корал и лунен камък. Ние предлагаме безценни цветни комбинации, които резонират дълбоко на тази несигурна и застрашаваща да ни погълне тъмна сила

Западната астрология има много различно послание. Нека да видим какво е то и после ще обясним, това несъответствия ли са или са различни гледни точки към един и същ феномен.

Най-напред периодът започва със съвпад между Уран и Слънцето от 12ти до 13ти май. Неудържимият подтик към резки движения, който се активира от тези две планети, може да е полезен само, ако е от значение за истинската ни същност, твърдят западните астролози.

На 13ти и 14ти ще имаме полезни и ценни преживявания (и дори директна полза) само, ако се отнесем с възрастните с уважение и им отдадем време за качествено общуване.

От 17ти до 21ви  май Юпитер ще дирижира потоците от енергия. Периодът е много положителен, особено за артистичните и интелектуални сфери. Секстилът Юпитер/Нептун ще отприщи мистични сили и възможности. Това е отличен момент, да се взрете в живота си през призмата на мистичните изкуства.

От 22ри до края на месец май диригентът ще бъде сменен. Плутон излиза изпод земята и се заема с делата на живите. Аспектите, в които ще встъпи, са положителни, но това не би заблудило познавачите на астрологията. Плутон задейства несъзнаваното, а то не само че е безсловесно, но е изцяло заредено с емоции и чувства, за чието съществуване не сме подозирали.

В случая, това спускане надолу и навътре, ще е като слизане в пещерата на Аладин сред скъпоценностите. Ще има възможност да си вземете. Те могат да са както от безценния опит на душата, така и напълно материални.

Но понеже е замесен Плутон, не забравяйте, че слизането в пещерата не е било напълно доброволно и дори по-важно е, че на изхода стои магьосникът Плутон, който, всички знаем как е постъпил в приказката.

От 31ви май до края на периода на хексаграмата, а именно 5ти юли, Меркурий и Юпитер ще си поделят контрола над енергията, достигаща до нас. Ключовата дума ще е възможности, а те ще са навсякъде около нас. Планове, проекти, информация, особено в изкуствата и в любовта. Един малък съвет от студио Шен, опрян на китайската прогноза: не тръбете за грандиозните си планове, не пояснявайте дарбите си, с които ще ги осъществите. Пазете ги и ги крийте като копринени буби. Представяйте ги скромно, смирено и с уважение. Не казвайте колко ще е лесна тая работа, а че ще ви струва време, пари, усилия…

Тогава е редно да се запитаме защо китайският оракул предсказва такъв драматизъм и опасности, при такива благоприятни конфигурации?

Отговорът е много важен и е едно от най-важните неща в тази прогноза. За него ще се опра на едно голямо име в психоастрологията, каквато е Лиз Грийн. От своя опит тя е извлякла заключение, че понякога при очевидно щастлив транзит се преживява голяма депресия. При това в транзита са били въвлечени бенефиците, тоест положително влияещи планети (като Юпитер, Венера и дори понякога Меркурий). Слънцето и Юпитер се съединяват или пък Слънце и Венера, и тогава астрологът предполага щастие и удовлетворение, а човекът изпада в черна дупка. Това състояние е задействано от щастливо преживяване, което обаче се оказва заредено с чувство за вина или провал, или неосъществени възможности.

Емоционалният отговор на положително заредени транзити може да е много различен от значението им. Човекът може изобщо да не се чувства по този начин. Емоциите, придружаващи дълбоката вътрешна промяна (каквато настъпва при изявите на Плутон), може да са извънредно неудобни.

Положителността е плодът, който можем след време да видим, че е узрял в следствие на действително случили се или вътрешно преживяни събития. Моментът на зреенето обаче, се преживява като объркване, болка, гняв и усещане за незаслужена несправедливост.

Това състояние не е чуждо на нас – българите. Тук е страстта на българина към гръцкото море, настъпила и от горчивото съсипване на нашето собствено. Това е само един нагледен пример. Друг е гордостта и радостта, че децата са се измъкнали оттук и имат процъфтяващ живот в друга страна, на друг континент, но и същевременно разяждащата мъка от липсата им. Преживявания от този сорт са много възможни за периода 8и май – 5ти юни.

Точно за тези драматични вътрешни състояния, активизирани от Плутон или Нептун, разширени от Юпитер и специфично проявени от Венера и Меркурий, за тях говори хексаграмата. По времето, когато предполагаемо е била съставена тя, китайците не са знаели, че съществуват Плутон и Нептун. Как са разработили системата си, остава огромна загадка, но това не пречи да я използваме. Благоразумно е да го направим.

May 7, 2024 | Posted by in Астрология | Comments Off on Заслепени от светлина в периода 08.05 – 05.06

About Marina Traykova

Магистър по История в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Магистър „Артистични психо-социални практики и психодрама” към Нов Български Университет. Aura-Soma™ Colour-Care-consultant, level 4. Сертифициран хипнотерапевт в Лондонска школа за Хипноза. Освен това се занимава с интегративна и китайска медицина, астрология, както и истoрия на развитие на самото познание за душата.